Komplic zloděje století je ve vazbě

Praha – Policie včera zadržela komplice zloděje století Františka Procházky. Milan Čermák měl být podle informací deníku Právo zatčen nedaleko svého domu na Mladoboleslavsku. Procházka s Čermákem prý ukradli půl miliardy korun z bezpečnostní agentury G4S, za to byli odsouzeni k devítiletému trestu. Verdikt je ale zatím nepravomocný, příští týden ho bude znovu projednávat odvolací senát.

Policie informovala soudkyni, že se Milan Čermák začal zbavovat svého majetku v České republice, prodal například svůj dům. Čermák stále vlastní pas a nemá zákaz vycestovat do zahraničí. Soudkyně proto vydala příkaz k jeho zatčení a dnes dopoledne ho kvůli riziku útěku poslala do vazby.

Čermák jakoukoli vinu na krádeži odmítá a proti lednovému rozsudku se na místě odvolal. Byl usvědčen na základě nepřímých důkazů, například pachové stopy nalezené v dodávce a souborů s fotkami auta použitého při krádeži nalezené v jeho počítači. Čermákův advokát Richard Němec tvrdí, že jeho klient přišel o dům už loni v listopadu kvůli exekuxi. Zároveň prý jeho klient před 3,5 lety složil desetimilionou kauci a její podmínky dosud dodržoval. Pokud by Čermák Česko opustil, tak o kauci příjde.

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

Podle Němce prý policie ví, kde by se mohl skrývat František Procházka. „Policie předala soudu informaci o tom, že zná místo pravděpodobného pobytu spoluobžalovaného Procházky a dovedu si představit, že toto mohlo být tím zákulisním důvodem, který vedl k tomu, čeho jsme byli dneska svědky,“ uvedl advokát. Informaci, že policie o Procházkovi ví, potvrdil i mluvčí vrchního soudu, policie se k tomu ale nechce vyjadřovat.  

Z budovy bezpečnostní agentury G4S zmizelo 1. prosince 2007 celkem 540 milionů korun. Procházka, který v žižkovské pobočce G4S pracoval jako strážný, podle obžaloby vynesl peníze v taškách z trezorové místnosti a donesl je na nakládací rampu. Tam podle vyšetřovatelů již čekal Čermák v bílé dodávce s logem společnosti, která se na první pohled nijak nelišila od služebních vozidel firmy. Procházka si ji opatřil již dříve.

Procházka byl z krádeže peněz obviněn krátce poté, co odcizení peněz vyšlo najevo. Po události beze stopy zmizel. Čermáka zadržela policie v březnu 2008. Po obvinění ze spolupachatelství krádeže putoval do vazby, odkud se v září dostal poté, co manželka složila desetimilionovou kauci. Při domovní prohlídce našla policie u muže přes tři miliony korun v hotovosti. Tuto částku spolu s dalšími prostředky na jeho účtu nechala soudkyně propadnout.

Procházku nenašli ani lovci lebek

Na pátrání po Procházkovi, na kterého byl vydán český, evropský i mezinárodní zatykač, se v minulosti podílel také speciální policejní vyšetřovací tým přezdívaný „lovci lebek“. V létě 2010 se v tisku objevily informace, že Procházka možná pobývá na americkém kontinentu. Po Procházkovi pátrali také soukromí detektivové z Británie, které si najala pojišťovna. Přišli na to, že před krádeží hodně cestoval, absolvoval též výcvik přežití v Izraeli. Agentura G4S Cash Services již vrátila bankám peníze, o které při krádeži přišla. Sumu požadovala od pojišťovny, která zaplatila téměř vše, G4S měla jen nepatrnou spoluúčast.

František Procházka
Zdroj: ČT24