Dopravní značka má nový význam. Řidiči to nevědí a hrozí jim pokuta

Události: Omezení pro dodávky na dálnicích (zdroj: ČT24)

Víc než půl milionu malých dodávek nesmí podle policie jezdit na části dálnic v levém pruhu. Vyplývá to z právního rozboru dopravní značky „Omezení jízdy v dopravním pruhu“, která se změnila od letošního ledna. Ministerstvo ji přepracovat nehodlá a řidičům hrozí pokuty.

Ministerstvo dopravy od ledna změnilo význam dopravní značky „Omezení jízdy v dopravním pruhu“, a to jak v její základní, kulaté podobě, tak i ve všech ostatních, na nichž je symbol vyobrazený. Řada řidičů tak porušuje předpisy, aniž by o tom vůbec věděla.

Pakliže dopravní značka není doplněna dodatkovou tabulí, nesmí do rychlejších pruhů vjet nejen kamiony, ale dokonce ani některé kombíky. Tedy osobní auta, která firmy kvůli odpočtu DPH vykazovaly jako malé dodávky. I s velkými dodávkami je v Česku takových aut přes půl milionu.

Počet registrovaných nákladních vozů v ČR
Zdroj: ČT24

Značky omezující vjezd do levého pruhu jsou k vidění prakticky na všech dálnicích. Kdo nařízení poruší, měl by teď dostat pokutu. „Policista toto jednání bude řešit v souladu se zákonem, nicméně neplánujeme nějaké cílené akce, zaměříme se na to v rámci běžného výkonu služby,“ říká ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Ministerstvo na změně trvá

Ústřední automotoklub vyzkoušel cestu v dodávce z Prahy do Ostravy. Při dodržování pravidel se z důvodu nemožnosti předjíždět prodloužila zhruba o hodinu. „Ve stoupání jsme byli omezováni, protože kamion naložený třeba pískem jel pomalu, čtyřicet, třicet. My jsme museli jet za ním,“ popsal mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Ministerstvo dopravy si za svým rozhodnutím stojí, záměrem změny bylo sladit význam značky s tím, co znamená jinde v Evropě. „Samozřejmě není cílem, aby do levého pruhu nemohly jezdit pickupy nebo dodávky, jde pouze o to značky upravit,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

V Praze se již začaly objevovat dodatkové tabule upřesňující, pro která vozidla zákaz platí. Mimo metropoli jich však mnoho není. „V tuto chvíli nemáme připravenou žádnou masivní kampaň na přidávání dodatečných tabulek, nicméně jsme na to připraveni,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.