Babiš vyzve ANO, aby podpořilo mimořádnou schůzi. Chce vysvětlit Čapí hnízdo

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš vyzve poslance hnutí ANO, aby schválili program mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, na níž hodlá vyjasnit kauzu farmy Čapí hnízdo. V pondělí večer se také sejde předsednictvo hnutí, aby formulovalo stanovisko k aktuální situaci ve vládní koalici. Špičky strany se budou také zabývat poslaneckými návrhy v oblasti střetu zájmů, které jsou podle Babiše kampaní proti jeho osobě.

Šéf ANO Andrej Babiš doporučí kolegům, aby podpořili program středeční mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. „Nemám s tím problém,“ řekl České televizi. Přislíbil také, že na schůzi zveřejní jméno vlastníka luxusní farmy v době, kdy projekt získal evropskou dotaci. Ještě ve čtvrtek přitom kritizoval koaliční lidovce právě za to, že chtějí s programem mimořádné schůze vyslovit souhlas.

Podstata podezření spočívá v tom, že firma byla převedena na anonymní akcie proto, že ve vlastnictví holdingu by nedosáhla na dotaci. Jinými slovy, že Andrej Babiš byl majitelem Čapího hnízda v době, kdy tu dotaci dostala.
Sabina Slonková
šéfredaktorka Neovlivní.cz

Lidovci na vysvětlení aféry i nadále trvají. Vláda je zároveň podle KDU-ČSL úspěšná a smysluplná. „Chceme pokračovat dál v koalici. Zároveň jsme připraveni na všechny varianty,“ řekl po jednání celostátního výboru strany její předseda Pavel Bělobrádek. 

Doporučit poslancům schválit program mimořádné schůze se rozhodlo i vedení sociálních demokratů. Podle předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky musí Babiš kauzu vysvětlit. „Kauza hnutí ANO Čapí hnízdo poškozuje vládní koalici, vládě to neprospívá. Domníváme se, že hnutí ANO by mělo tuto věc urychleně řešit a vysvětlit tuto věc
české veřejnosti,“ zdůvodnil Sobotka postoj předsednictva.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD) ke kauze uvedl, že je to určitě něco, o čem si Babiš přál, aby nikdy „neprasklo,“ a že to velmi rychle ničí jeho obraz.

Je to taková ta typicky česká ulička, typicky český trik. Myslím, že dojdeme k závěru, že věc zřejmě nebyla nelegální, ale určitě nebyla v souladu minimálně s duchem pravidel, které existovaly… Možná ovšem, že vyšetřování dojde dál, nechci předjímat, jak to bude.
Tomáš Prouza
státní tajemník pro evropské záležitosti (za ČSSD)

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, takže nebylo možné dohledat její majitele. Díky tomu dosáhla na evropskou dotaci přes 50 milionů korun, kterou by firma z rozsáhlého koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Funguje jako rekreační resort. Ekocentrum Čapího hnízda pořádá akce pro děti, součástí areálu jsou reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí či malá zoologická zahrada. Dominantu farmy představuje jízdárna ve tvaru obřího čapího hnízda.

Čapí hnízdo
Zdroj: Janovský Alexandr/ČTK

Někteří opoziční politici tento postup vnímají jako dotační podvod a uvažují o hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Babiš se od celého případu distancuje jak osobně, tak coby majitel firmy Agrofert. „Žadatelem o dotaci pro farmu jsem já ani moje firmy nikdy nebyli. Mně, jako fyzické osobě, farma nikdy nepatřila, a v čase podání žádosti o dotaci v roce 2008 nepatřila ani žádné z firem Agrofertu,“ napsal poslancům.

Agrofert prý jen převzal předluženou farmu. Pokud by se tak nestalo, projekt by dle Babišova názoru zkrachoval a Česko by padesátimilionovou dotaci muselo vrátit Evropské unii. Věc vyšetřuje odbor hospodářské kriminality pražské policie i Evropský úřad pro boj proti podvodům známý pod zkratkou OLAF.

Má koalice ještě smysl?

Předsednictvo ANO bude v pondělí řešit i pozměňovací návrhy, které se v poslední době objevily v souvislosti s novelami zákonů o veřejných zakázkách a o střetu zájmů. Jan Chvojka (ČSSD) na jednání sněmovního ústavně-právního výboru představil návrh, podle nějž by se členové vlády s rozhodujícím podílem v obchodní korporaci museli do 60 dnů od jmenování do funkce podílu zbavit.

V opačném případě by přišli o dispozici s hlasovacími právy, podíl ze zisku, firma by ztratila nárok na veřejné dotace. Návrh by navíc znemožňoval vládním činitelům vlastnit média. Týkat by se měl ale až příštího kabinetu.

Podobnou změnu už dřív připravil poslanec opoziční TOP 09 Martin Plíšek, který si s ní vysloužil podporu vládních lidovců. Plíšek je rád, že se prý u něj ČSSD inspirovala. „Je samozřejmě v pořádku, že návrh jde dál ve střetu zájmů v oblasti médií,“ dodal na adresu Chvojkovy předlohy.

Myslím, že patří do civilizované společnosti, že člen vlády nevlastní média.
Jan Chvojka

Babiš, majitel Agrofertu a mediální skupiny Mafra, návrhy označil za kampaň proti své osobě. V minulosti oznámil, že pokud by omezení podníkání ministrů hlasy koalice prošlo, je otázkou, zda má současná vláda ještě smysl. „Moji voliči to věděli a zvolili mě,“ okomentoval svůj postoj ke střetu zájmů s tím, že prý není minuty, aby jej někdo nekontroloval.