Soudce Novák vzal podle policie úplatek v řádu desítek tisíc

Chomutovský soudce Ivan Novák podle policie přijal úplatek v řádu desítek tisíc korun. Peníze mu údajně dal advokát Josef Doucha. Na oplátku pak propustil podnikatele, který si odpykával několikaletý trest za závažnou hospodářskou kriminalitu. Serveru Lidovky.cz to řekl lounský státní zástupce Radim Dragoun, který případ dozoruje.

Podle serveru Aktuálně.cz byl úplatek ve výši 80 tisíc korun. Podnikatele, kterého soudce pustil, potrestal Městský soud v Praze pěti lety. Odseděl si ale jen polovinu trestu a na svobodu se podle Aktuálně.cz dostal letos v lednu.

Novák podle serveru rozhodoval o propouštění podnikatele dvakrát. Loni v prosinci žádost odmítl. Změna nastala, když se stal advokátem odsouzeného Doucha, který se s Novákem zná. Podle odposlechů mu soudce dokonce radil, jak by měl postupovat, aby se podnikatel dostal na svobodu.

Doucha s Novákem si podle policie předali úplatek v obci nedaleko Prahy dva dny poté, co byl podnikatel propuštěn. Schůzku kriminalisté detailně monitorovali . Oba obvinění ale předání úplatku popírají. Novák prý policii řekl, že to byly jeho vlastní peníze. Vracel totiž dohromady asi 300 tisíc korun ženě, která si od něj chtěla koupit byt ve Vejprtech, ale nakonec z koupě sešlo. Posledních 80 tisíc jí prý dal ve stejný den, kdy se u Prahy sešel s Douchou.

Josef Doucha
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Novák čelí obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Policie ho ve čtvrtek pozdě večer propustila z cely. Stíhaný bude na svobodě stejně jako Doucha, který čelí obvinění z podplacení a zneužití pravomoci. Novákovi hrozí až deset let vězení, Douchovi šest.

Ministr Robert Pelikán (ANO) v nejbližších dnech rozhodne, zda Nováka dočasně zbaví funkce. Chod chomutovského okresního soudu to podle jeho mluvčí Lenky Chalupové neovlivní. Ministr může soudce zprostit funkce až do pravomocného skončení trestní věci. Novák by po tuto dobu pobíral polovinu platu.  

Ministerstvo možná prověří i další soudy

Soudce loni rozhodl i o podmínečném propuštění exstarosty Chomutova Alexandra Nováka, který byl odsouzen za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. Kauza s ním sice nesouvisí, Novákovo propuštění ale odstartovalo prověrku případů, ve kterých soudce pouštěl některé odsouzené podmíněně na svobodu.

Ministerstvo proto v souvislosti s kauzou uvedlo, že nevylučuje mimořádnou prověrku podmínečných propuštění i na dalších severočeských soudech.

Bývalý elitní kriminalista sloužil u policie od podzimu 1969. Posledních téměř 20 let ale pracuje jako advokát. Jako policista byl například členem kriminalistického týmu, který vyšetřoval případ „spartakiádního vraha“ Jiřího Straky. V roce 1990 pracoval v týmu, který řešil výbuchy v Praze na Staroměstském náměstí a Hostivařské přehradě.

Po roce 1989 byl náměstkem ředitele Ústředny kriminální policie, kde vedl útvar pro boj s organizovaným zločinem. V prosinci 1994 převzal vedení středočeského úřadu vyšetřování. Kriminálku vedl do října 1996, podílel se mimo jiné na vyšetřování případu takzvaných orlických vražd.

Podezřelé kontakty s ruskojazyčnou mafií

Z funkce odešel v hodnosti plukovníka po sporech s vedením ministerstva vnitra. Bývalý šéf resortu Jan Ruml v roce 1999 řekl, že Doucha musel odejít pro své podezřelé kontakty s ruskojazyčnou mafií. Podle Rumla v té době pracoval v advokátní kanceláři Jiřího Teryngela, která obhajovala firmu, jež vlastnila pražskou restauraci U Holubů. Policie v květnu 1995 udělala v tomto podniku, kde se příslušníci mafie scházeli, razii, při níž zadržela asi 200 lidí.

Doucha se v podezření ze spolupráce s ruskojazyčnou mafií ocitl i jako advokát. Podle Mladé fronty DNES v březnu 2000 tehdejší prezident Václav Havel zadal BIS úkol, týkající se právě Douchy. Havel ho podle listu podezíral, že se za pomoci svých kontaktů s vlivnými sociálními demokraty snaží ochromit práci ÚOOZ. Doucha ale jakékoli kontakty s mafií či propojení s politiky důrazně popřel. 

Josef Doucha
Zdroj: Václav Pancer/ČTK