John: Nechceme předčasné volby. Vládla by ČSSD s komunisty

Praha - Věci veřejné nepodniknou žádný krok, který by vedl k předčasným volbám. Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna je potřeba zabránit vítězství a vládě ČSSD a komunistů. John, jehož Věci veřejné se rozštěpily na dvě části, se v neděli sejde s koaličními lídry z ODS a TOP 09 Petrem Nečasem a Karlem Schwarzenbergem. ODS se rozhodla koaliční smlouvu s VV vypovědět. Podle Johna se VV stanou „konstruktivní opozicí“.

Johnova strana, ze které v posledních dnech odešli všichni ministři a část poslanců, prý udělá vše pro to, aby se zemi Evropa nesmála. John ale jednoznačně neodpověděl na otázku, zda by i bez zastoupení ve vládě poslanci věrní původním VV nynější kabinet podrželi při opozicí vyvolaném hlasování o nedůvěře. „Tak daleko ještě nejsme,“ uvedl.

Vicepremiérka a do té doby místopředsedkyně VV Karolína Peake v úterý oznámila odchod ze strany a vznik vlastní platformy, která by se měla změnit v nový politický subjekt. Následovali oba další ministři nominovaní VV, kteří ale nejsou členy Poslanecké sněmovny, a nejméně šest poslanců. Koaliční partneři VV, především Nečasova ODS, na to reagovali rozhodnutím ukončit koaliční spolupráci s Johnovou stranou.

Radek John:

„Je potřeba udělat všechno pro to, aby vláda pokračovala, protože jinak budeme mít ostudu v celé Evropě.“

V pondělí má Peake Nečasovi oznámit, zda sehnala dostatek poslanců, kteří by podpořili současnou vládu, jinak ODS počítá s co nejrychlejšími předčasnými volbami. V nich by podle průzkumů zřejmě drtivě vyhrály levicové strany. „Když někdo říká, že nás nechce v koalici, my říkáme výborně, nemáme s tím problém. V neděli budeme řešit celý ten proces,“ poznamenal dnes John. Strana je podle něj připravena přejít do konstruktivní opozice a dokonce se tam prý bude cítit mnohem lépe. Budou prý sledovat, jak Peake naplňuje program VV, a hlasovat pro ty vládní návrhy, které budou mít jejich podporu.

„Nebudou hádky. Nikoho nebavilo hádat se s koaličními partnery. Ty vztahy byly tak mrazivé, že nikoho nebavilo sedět u jednoho stolu,“ poznamenal o situaci uvnitř končící koalice.

Politika je ta nejhnusnější disciplína

John se dnes se spolustraníky sešel na jednání předsednictva, které podle středečního rozhodnutí grémia strany kooptovalo do vedení šéfa VV v Olomouckém kraji Jiřího Kohouta. Naopak od pátečního večera, kdy se rozešli po jednání stranických orgánů, John nemluvil s Peake. Vicepremiérka mu prý nezvedala telefon a neodpovídala na textové zprávy. „Karolína neřekla slovo, a pak najednou vypálila zcela neočekávaně tohle. To je pro mne samozřejmě šokující,“ řekl. „Politika je ta nejhnusnější disciplína ze všech disciplín v lidské společnosti a člověk se s tím musí smířit,“ dodal John.

Přesto se prý odpadlíci z VV nemusejí obávat, že by po nich strana žádala proplacení sedmimilionových směnek, které novopečení poslanci před dvěma lety podepsali jako pojistku proti přeběhlictví. „Vůbec to není na pořadu dne,“ poznamenal John. Podle něj se jednalo o demonstraci odhodlání, že VV budou jedinou stranou, která nebude mít přeběhlíky. „Tak jsme to hezky oddemonstrovali. Lidská duše je poněkud jiná,“ řekl předseda VV.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Za absurditu české politiky pak označil fakt, že zevnitř jedné strany vznikne platforma a zárodek strany další, která chce prosazovat úplně stejný program. „Máme tady nyní dvě frakce, které obě chtějí prosazovat program Věcí veřejných a považují ho za rozumný. To hodnotím pozitivně,“ řekl John.