V Břeclavi proběhnou hned tři shromáždění na podporu zbitého chlapce

Břeclav – V neděli se v Břeclavi uskuteční hned tři shromáždění na podporu brutálně zbitého patnáctiletého chlapce a za větší bezpečnost ve městě. Kromě dělnické mládeže uspořádají další dvě akce fyzické osoby. Podle zákona musí být shromáždění ohlášeno na radnici pět dní předem, což ani jedna akce nesplnila. Vedení Břeclavi se ale případným zákazem ani nebude zabývat: „Chceme mít situaci ve městě pod kontrolou. Akce byly svolány masově, lidé sem přijedou a my nechceme bránit ústavnímu právu na sdružování občanů,“ uvedl starosta města Oldřich Ryšavý. Vyzval veřejnost, aby se neúčastnila akcí extremistů, kteří patrně budou chtít vyvolávat protiromské nálady.

Původně chtěli demonstraci uspořádat chlapcovi přátelé, kteří ji nazvali „pochod za Peťu a naši bezpečnost“. Nevěděli ale, jak mají akci ohlásit. Do situace se tak vložila Dělnická mládež propojená s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti - ohlásila protest, prý aby s organizačními problémy pomohla.   

Nakonec se uskuteční nejen avizovaný „Pochod za Peťu“, ale i shromáždění Dělnické obce a ještě jedna demonstrace. U dvou akcí se jen kryjí místa konání. Pořadatelé se budou muset domluvit, aby se každé z těchto shromáždění konalo na jiném místě.   

Chlapce v neděli večer napadla trojice mužů, podle jeho slov tmavé pleti. Jeden z nich ho prý požádal o cigaretu. Když řekl, že nemá, muži jej brutálně zbili. Hoch zatelefonoval matce, která jej odvezla do nemocnice. Lékaři mu museli odebrat ledvinu. Má poškozená i játra.   

Jeho matka řekla, že útočníkům nešlo o peníze, protože synovi nic nevzali, ale chtěli si jen vybít zlost. Mužům hrozí až deset let vězení. „Problémy s tím, že akci má pořádat Dělnická mládež, nemám. Pro mě jsou nepopsaný list, neznám je, vytvořím si na ně názor až na základě akce. Pevně věřím, že bude důstojná,“ uvedla matka napadeného chlapce. Předpokládá, že syn bude brzy přeložen z nemocniční JIP na chirurgické oddělení. Daří se mu lépe, přichází mu mnoho podpůrných dopisů. Podle matky se zotavuje, bude ale potřebovat pomoc psychologů.     

Útok na hocha odsoudily četné romské organizace, vedení Břeclavi i Jihomoravského kraje. Ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel uvedl, že po pachateli pátrají kriminalisté. Ve městě jsou také posílené policejní hlídky. „Policie se již nyní velmi intenzivně připravuje na nedělní protest,“ uvedla dnes její jihomoravská mluvčí Petra Vedrová.

Vydáno pod