Gazdík a Pospíšil: Stabilní většina je 103 poslanců

Praha – Pevnou většinu, na základě které by byly ODS a TOP 09 ochotny pokračovat v koaliční vládě s novým politickým subjektem kolem vicepremiérky Karolíny Peake, představuje 103 poslanců. V Hyde Parku ČT24 to uvedl místopředseda ODS Jiří Pospíšil, v Interview ČT24 se shodně vyjádřil také předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. O budoucnosti Nečasova kabinetu by se mělo rozhodnout v pondělí.

„Rádi bychom pokračovali v reformní vládě, pokud se vytvoří stabilní situace ve sněmovně. Stabilní většina je podle mého názoru větší než 101 nebo 102, také je důležité, jací lidé, kteří se odkloní z VV, budou tuto většinu vytvářet,“ uvedl v Hyde Parku ČT24 místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Petr Pospíšil. Stejné číslo v Interview ČT24 uvedl také čelný představitel TOP 09 Petr Gazdík: „Vláda nemůže být zmítána momentální náladou jednoho či dvou poslanců.“

Profil členů rebelantského hnutí kolem Karolíny Peake je podle Pospíšila důležitý kvůli tomu, aby bylo zřejmé, nakolik jednotně budou souputníci Karolíny Peake postupovat – síla vlády totiž bude slabší, než když VV, TOP 09 a ODS koalici uzavíraly. To ji tvořilo 118 poslanců.  

V současnosti mají ODS a TOP 09 ve sněmovně 92 poslanců, jako nezařazení v dolní komoře figurují někdejší členové občansko demokratického poslaneckého klubu Pavel Bém a Michal Doktor. Podle Pospíšila se o Bémovi jako součásti případného nového koaličního uskupení 103 poslanců neuvažuje. Uskupení Karolíny Peake tak musí případnému novému koaličnímu projektu dodat minimálně 11 poslanců (za předpokladu, že se jej nebude účastnit ani Michal Doktor).

Petr Gazdík o Vítu Bártovi:

Strana Věci veřejné, která hlásala boj proti korupci a boj s dinosaury, teď vytvořila obrovského dinosaura, kterého se nechce vzdát a kterého podporuje. A pro nás jako koaličního partnera je to zásadní problém."

„Přeběhlictví“ není pro ODS ani TOP 09 větší problém

Skutečnost, že ani jeden z poslanců možné nové politické formace nebyl za takovou stranu zvolen, nechápou představitelé větších vládních stran jako zásadní problém. „Vláda dostala důvěru, a pakliže je ve sněmovně dostatek poslanců, kteří důvěru nadále projevují, koaliční smlouva nemusí být sepsána pouze mezi stranami. O tom ústava nemluví,“ konstatoval Petr Gazdík.

Obdobně smýšlí i Pospíšil. „Ne vždy je ale chyba poslance, pokud změní stranický dres, může to být i chyba vedení strany, které najednou změní svou politiku, proto bych to nechal na individuálním posouzení voličů,“ upozornil ministr spravedlnosti. „Věci veřejné se pod vedením pana Bárty přestaly chovat jako politická strana. Lidsky rozumím tomu, že nechce být s panem Bártou a lidmi kolem ABL spojována,“ dodal.

TOP 09 nicméně v tuto chvíli preferuje spíše předčasné volby. „Dovedu si představit, že sněmovna by mohla být rozpuštěna už příští středu. Termín by neměl být prázdninový. Případná vláda by měla mít dostatek času na přípravu státního rozpočtu a legislativy s ní spojené,“ konstatoval Gazdík.