Vláda schválila další misi českých gripenů nad Islandem

Vláda schválila vyslání pěti gripenů na ochranu islandského vzdušného prostoru. Pokud bude s vysláním souhlasit i parlament, půjde už o třetí misi českých pilotů na severu Evropy. Island totiž nemá vlastní armádu, nad jeho vzdušným prostorem tak hlídkují spojenci z NATO. Podle ministr obrany Martina Stropnického vyjde mise asi na 36 milionů.

Ministerstvo obrany počítá s tím, že bude mise trvat od 26. září do 10. listopadu a vysláno bude do 75 vojáků. Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu už dřívě uvedl, že by „ostrá pohotovost“ měla trvat minimálně 21 dní.

Češi hlídali vzdušný prostor Islandu už dvakrát, naposledy loni v létě. Letos bude na Island opět vysláno pět stíhacích strojů. Čtyři se budou přímo podílet na ostraze, pátý pak bude připraven jako záloha. Střežit nebudou jen vzdušný prostor přímo nad ostrovem, ale i 200 km široký pás kolem něj.

České gripeny se zahraniční mise zúčastnily už čtyřikrát, vždy hlídaly vzdušný prostor členských států NATO. V letech 2009 a 2012 hlídkovaly nad pobaltskými státy, loni a předloni byly vyslány na Island. Loňská srpnová mise ovšem nebyla plánována, čeští piloti na ostrově nahradili kanadské kolegy. Kanada tak mohla své stroje vyslat do boje proti takzvanému Islámskému státu.