Peake s rebely už nejsou v klubu VV. Stejně tak Bárta

Praha - Následovníci Karolíny Peake od dnešního večera nejsou členy poslaneckého klubu Věcí veřejných. Strana dnes obdržela jejich písemná prohlášení o vystoupení ze strany, jejich odchodu tak klub na svém zasedání přitakal. Členem poslaneckého klubu již není ani Vít Bárta, který byl nepravomocně odsouzený za uplácení. Podle mluvčí strany Šárky Janouchové i on VV doručil písemné prohlášení o odchodu z poslanecké frakce.

Podle Janouchové se hlasování zúčastnilo 12 poslanců. Většina z nich byla na místě, někteří hlasovali na dálku prostřednictvím telefonu. Hlasování se nezúčastnil Otto Chaloupka, který je v zahraničí a v době, kdy klub rozhodoval, nebyl dostupný, uvedla mluvčí. Stoupenec Karolíny Peake Viktor Paggio uvedl, že se s ním zatím neúspěšně snaží spojit a že si vyměnili několik esemesek. Jeho postoj k rozpadu VV ale odmítl sdělit.

Poslanec Radim Vysloužil se zatím rozhoduje, zda zůstane ve straně Věci veřejné (VV) nebo odejde do nového uskupení budovaného kolem Karolíny Peake. Po jednání grémia VV to uvedla místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. Vysloužil prý straníkům sám řekl, že zatím váhá. Kromě Vysloužila je dalším nerozhodnutým členem VV poslanec Milan Šťovíček, který rezignoval na svou funkci místopředsedy strany. O dalším setrvání ve straně se chce poradit na schůzce se členy své domovské litvínovské buňky VV.

VV dnes také nominovaly do svého předsednictva šéfa strany v Olomouckém kraji Jiřího Kohouta. Vybraly také zástupce do vyjednávacího týmu na koaliční schůzky. V něm bude Kohout, Klasnová a předseda strany Radek John. Grémium také připustilo možnost práce v opozici, což během dne avizovala již místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. Podle večerního prohlášení grémia má za to, že by mohla více prosazovat svůj program, protože by nebyla vázána koaliční smlouvou. VV budou s ostatními koaličními stranami jednat v neděli, zastupovat je bude Jiří Kohout, Radek John a právě Kateřina Klasnová. 

Z prohlášení grémia VV:

„Zůstáváme věrni programu a závazkům Věcí veřejných. Vystoupení Karolíny Peake a vznik platformy je pro nás nepochopitelný. Chceme připomenout, že činy kritizované platformou byly většinově i hlasy představitelů odešlých do platformy, a že vzešla ze stranicky nejvýše postaveného orgánu VV, tedy grémia. Ukazuje se, že ministři neměli odvahu naplnit rozhodnutí grémia, tedy ctít vůli regionů.“

Peake chce s rebely založit nový politický subjekt

Vicepremiérka Karolína Peake a lidé kolem ní brzo požádají o registraci nového politického subjektu. K uskupení, které by ve vládní koalici mohlo nahradit VV, se podle dosavadních informací hlásí šest poslanců: Dagmar Navrátilová, Viktor Paggio, Lenka Andrýsová, Jana Suchá, Jiří Rusnok a Martin Vacek. Přidat by se k nim údajně mohli ještě dva další. Peake ani po schůzce svého kruhu neřekla, kolik má poslanců. Nejprve to chce oznámit premiérovi. Už dříve ale uvedla, že lidem nabízí „krev, pot a slzy, ale také čest“. 

„O registraci požádáme v řádu dnů. Bude to strana nebo politické hnutí,“ uvedla Peake. Nová strana či hnutí by se podle ní měla v názvu odkazovat na Věci veřejné. „Nemáme zatím žádný název, je to ve fázi brainstormingu,“ podotkla. Dnes podle svých slov jednala s řadou lidí, kteří ji podporují, nejen s poslanci. Aktivně ale nepřetahuje členy či organizace VV na svou stranu, i když s ní prý „názorově souzní“ celá řada stranických klubů. Peake dala zároveň najevo, že má zájem, aby z poslanců okolo ní vznikl nový klub. K tomu je potřeba deset poslanců, existuje však precedent, kdy klub mělo i šest poslanců Strany zelených.

Paggio připustil čtyřkoalici

Pro vytvoření stabilní většiny, kterou nejpozději do pondělka požaduje premiér Petr Nečas (v opačném případě by mělo dojít k předčasným volbám), potřebuje hnutí Karolíny Peake minimálně devět poslanců. Viktor Paggio ovšem připustil také možnost, že by se nakonec dohodli s ODS, TOP 09, VV a vytvořili čtyřkoalici. „Míč je nyní na straně VV. Od začátku deklarujeme, že budeme podporovat vládu. Teď se hraje o hlasy Věcí veřejných. Možnost (čtyřkoalice) tu otevřená je,“ uvedl Paggio.

Rozložení koaličních sil
Zdroj: ČT24

Rusnok a Vacek jsou zatím z šestice „rebelů“ poslední, kteří se k Peake přidali. Vacek podle serveru novinky.cz vyhověl usnesení mimořádné krajské rady VV ve Zlínském kraji, které předsedá.

Jiří Rusnok: „Opouštím stranu, nikoli program, a ten je podle mého názoru třeba prosazovat konstruktivně a bez neustálých ultimát. Budoucnost Věcí veřejných jsem spojoval s obměnou ve vedení strany a právě Karolínou Peake jako předsedkyní. Tato vize již není realizovatelná, tudíž není možné mé další působení v této straně.“

S odchodem z VV váhá poslanec Radim Vysloužil. V poslední době podporoval setrvání VV ve vládě a přikláněl se k politice, kterou prosazovala Peake. Zatím ale nepotvrdil, že ji bude následovat. Jeho nerozhodnost potvrdila po jednání grémia VV také místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. Vysloužil prý straníkům sám řekl, že zatím váhá, uvedla.

Nejasné zůstává také angažmá starosty Litvínova Milana Šťovíčka. Ten na dnešním zasedání VV rezignoval na post místopředsedy strany, o tom, zda se připojí k uskupení Karolíny Peake, se ale chce poradit s litvínovskou organizací. Hlasovat hodlá společně s vládou, členem VV ale zatím zůstává. „Cítím spoluzodpovědnost za poslední období. Navíc jsem dnes necítil důvěru od všech členů grémia,“ vysvětlil svou rezignaci na stranický post.

Dobeš nechce uvolnit místo Jankovskému, a tak se vrací

Josefa Dobeše naopak odchod Peake přiměl k podpoře Věcí veřejných. „Tento puč II, návaznost Karolíny Peake na Kristýnu Kočí, mě utvrdil, že budu i nadále nezařazeným poslancem, ale v klubu VV. Jako nestraník do něj vstoupím a budu VV podporovat,“ řekl serveru iDNES.cz. „Ve straně už nejsou lidé, kterým jde více o místo než o ideje. Odešli korytáři a zůstali lidé, u kterých je šance, že budou prosazovat program Věcí veřejných, třeba v opozici,“ vysvětlil svůj návrat v Událostech, komentářích.

Exministr původně uvažoval, že složí poslanecký mandát. Nechce ale, aby ho ve sněmovně nahradil ministr a spojenec Karolíny Peake Kamil Jankovský. Od VV Dobeš odešel začátkem dubna. Tehdy řekl, že se k tomuto kroku rozhodl mimo jiné i proto, že ho ministři z VV nepodpořili v jeho odporu k dalším škrtům v rozpočtu školství.

Josef Dobeš o rozpadu VV:

„Kapustičky je hodně, ale slimáčků málo. Nepřileze jediný slimáček. Zůstávají všichni lidé, co mají nějaké pozice, ostatní lidé zůstávají věrní programu a nepůjdou za kapustičkou.“

U VV zůstává i poslanec Miroslav Petráň: „V létě 2010 jsem předstupoval před občany s obhajobou programu Věcí veřejných, ten je pro mě klíčový a ctím jeho hodnoty. Situace se pro mě naprosto nezměnila, své názory neměním, proto zůstávám i nadále součástí poslaneckého klubu VV.“

Peake dnes zopakovala, že za její snahou je nastolení větší stability, než jaká ve vládě panovala v posledních dvou letech. „Rozhodně se za svou činnost ve Věcech veřejných nestydím. Bylo mi líto, jakým způsobem vystupovaly navenek a jak prosazovaly svou politiku,“ dodala.