Klání výborů o Koudelkovo ústavní soudcovství se srovnalo

Praha – Nominaci ústavního experta a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky na post ústavního soudce podpořil senátní výbor pro lidská práva, čímž se postavil proti odmítavému postoji, na němž se nedávno usnesli jejich kolegové z ústavně-právního výboru. S ohledem na to, že horní komora o Koudelkově kandidatuře rozhodne příští týden, se zvýšily jeho šance na úspěch.

Výbor pro lidská práva Koudelku podpořil téměř jednomyslně. Někdejší náměstek nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké získal v tajném hlasování pět ze šesti možných hlasů. V ústavně-právním výboru pro Koudelku zas hlasovali jen tři z osmi členů.

Ústavně-právnímu výboru překážely podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera především Koudelkovy názory například na pravomoci prezidenta v oblasti přijímání mezinárodních smluv nebo na takzvanou přílepkovou praxi, tedy přijímání věcně nesouvisejících změn zákonů. Rovněž mu jeho straničtí kolegové vytýkali jeho angažmá jako náměstka Vesecké, která byla terčem kritiky ČSSD.

Adept na křeslo ústavního soudce kritizoval rozhodnutí Ústavního soudu

Ve výboru pro lidská práva ale Koudelka žádným dotazům na svou minulost nečelil. Tázán byl spíše na činnost Ústavního soudu a jeho rozhodování. Mimo jiné uvedl, že by ústavní soudci mohli případně znovu rozhodovat o zrušení zdravotnické a sociální reformy, pokud by od zákonodárců dostali nový návrh s novými argumenty. Na jejich základě by mohli změnit svůj názor, podotkl Koudelka s tím, že v jiných případech se to už stalo. Pozastavil se také nad rozhodnutím ústavních soudců, kteří před třemi lety zrušili ústavní zákon o rozpuštění sněmovny, a zabránili tak předčasným volbám. Podle Koudelky nebyl důvod takto postupovat a Ústavní soud musí respektovat své ústavní pravomoci.

Koudelka byl do roku 2006 místopředsedou sněmovního ústavně-právního výboru. Nyní je náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Prezident Václav Klaus ho nominoval poté, co v únoru neprosadil v Senátu kandidaturu předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka. Koudelka by mohl nahradit v týmu ústavních soudců Elišku Wagnerovou, které v březnu skončil mandát.

Vydáno pod