BIS odpověděla na dotazy o odposleších Béma, komise bude v úterý

Praha - Bezpečnostní informační služba (BIS) už odpověděla na dotazy šéfa sněmovní komise pro kontrolu její činnosti Richarda Dolejše (ČSSD) ohledně odposlechů bývalého primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Dolejš v dnešní tiskové zprávě informoval, že odpovědi jsou vedeny jako „důvěrné“. Komise se opět sejde příští úterý, znovu přijde ředitel BIS Jiří Lang.

„Do doby jednání komise nebudu veřejně komentovat písemné odpovědi BIS a k této věci se dále vyjadřovat,“ uvedl Dolejš. Minule si komise na další jednání zvala bývalého a současného premiéra Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS). Topolánek už vzkázal, že nepřijde. Nečasova účast je podle Dolejšova názoru nutná.

Komise by se měla zabývat jak odposlechy Janouška s Bémem a dalšími magistrátními úředníky, tak údajným Janouškovým vlivem na BIS. Odposlechy, které zveřejňovala Mladá fronta Dnes, ukazují na Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Nynější poslanec Bém už kvůli tomu přerušil členství v ODS. Odposlechy pořídila podle listu před pěti lety BIS, o dva roky později údajně unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil bývalý šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta.

Přepis odposlechu ze setkání Janouška a důstojníka tajné služby z roku 2007 zveřejnil server a také týdeník Euro. Podle týdeníku nahrávka dokládá, že Janouškův vliv sahá až dovnitř BIS samotné. Lang už dříve členy sněmovní komise ujistil, že pokud kontakty typu Janoušek - důstojník BIS byly, byly pod kontrolou a předem schváleny. Komise si vyžádala dokumenty, které by jeho tvrzení doložily.