Smutná historie holocaustu dnes znovu slyšela svá jména

Praha - Na pražském náměstí Míru dnes opět dobrovolníci četli jména obětí holocaustu. Přečtení jmen a stručných osudů vyjadřuje vůli k zachování kulturní a historické paměti a postoj k porušování lidských práv etnických i náboženských menšin v současné společnosti.

Akci uspořádal Nadační fond obětem holocaustu a Institut Terezínské iniciativy při příležitosti Jom ha-šoa, tedy dne vzpomínání na oběti holocaustu za druhé světové války. „Obecně připomínáme všechny oběti holocaustu jak z Evropy, tak z českých zemí, které byly vězněny v Terezíně,“ připomněla Tereza Štěpková z Institutu Terezínské iniciativy.

Součástí předčítání, které se konalo již poněkolikáté, je také výstava studentských prací na téma hromadných transportů Židů z protektorátu Čechy a Morava, od jejichž zahájení uplynulo letos 70 let.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Den vzpomínání odkazuje na povstání ve varšavském ghettu, které začalo 19. dubna 1943 a zahynulo při něm 56 000 lidí. Za války nacisté zavraždili šest milionů lidí židovského původu. Z Čech a Moravy jich zahynulo 80 000; z celého Československa, jehož předválečná židovská komunita čítala 350 000 lidí, zemřelo 250 000 Židů.

Vydáno pod