Protikuřácký zákon umožní školám testovat děti na drogy a alkohol

Protikuřácký zákon umožní školám testovat děti na drogy (zdroj: ČT24)

Protikuřácký zákon neobsahuje jen zákaz kouření, ale i další paragrafy, o kterých se dosud příliš nemluvilo. Přitom představují zásadní změny. Školám by měl například bez souhlasu rodičů umožnit otestovat děti, jestli nejsou pod vlivem návykové látky. Někteří ředitelé škol i ministerstvo školství k tomu ale mají výhrady.

Některé školy děti testují už nyní. U nezletilých ale potřebují souhlas rodičů a upravený školní řád. Podle Břetislava Brejchy z Národní protidrogové centrály nebude potřeba souhlas zákonného zástupce pro ty případy, kdy bude důvodné podezření, že žák je ovlivněn návykovou látkou.

Změnu by uvítal například ředitel SOU Ohradní Karel Dvořák. V kanceláři má nejen klasický alkoholtester, ale i dvě sady, které na základě stěru dokáží identifikovat omamnou látku. Drogy nebo alkohol už se totiž v jeho škole objevily.

Ministerstvo školství nic měnit nechce

Někteří ředitelé jsou ale naopak proti. Podle ředitelky Gymnázia Budějovická Zdeňky Bednářové zákon povede k represi, nikoliv k prevenci. Stejný názor má i šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. 

I ministerstvo školství zdůrazňuje, že spíš než samotné testování je pro dítě důležitější zajistit odbornou pomoc. Stávající možnosti učitelů považuje resort za dostačující a nic by na nich neměnil. Protikuřácký zákon nyní čeká ve sněmovně závěrečné schvalování. Poslanci by ho měli projednat ještě v březnu.   

Počty škol, které řešily alespoň jeden případ užití návykové látky žákem
Zdroj: csicr.cz

Ministerstvo zdravotnictví ale argumentuje tím, že na školách problémy s drogami a alkoholem rostou. Řeší je třetina středních škol v republice. Sníženou známku z chování a podmínečné vyloučení si vysloužili nedávno například dva studenti střední školy v Boskovicích. Marihuanu kouřili na toaletách.

V Ostravě se zase tento týden před vyučováním opila patnáctiletá školačka. Podle dechové zkoušky měla v krvi téměř dvě promile. Dívka, která alkohol pila se třemi spolužáky ve věku 14 a 15 let, skončila v nemocnici. Případ řeší ostravská policie. 

Před pěti lety se s podobnými případy potýkalo asi 13 procent středních škol v republice. Loni jich bylo skoro třikrát tolik. Přibývá i drogových prohřešků na základních školách. V posledním roce se návykové látky objevily v téměř 10 procentech z nich. To je o čtyři procenta víc než před pěti lety.

Na problémy českých dětí s drogami a alkohlem, ale i obezitou upozorňuje také mezinárodní studie HBSC.  

Vydáno pod