Za nitky tahal v Key Investments Kroužecký, řekl u soudu obviněný advokát Hala

UDÁLOSTI: Advokát Hala přišel vypovídat v poutech (zdroj: ČT24)

Advokát Ivo Hala u soudu v kauze Key Investments (KI) označil za hlavní postavu společnosti Vladimíra Kroužeckého. Vazebně stíhaný Hala v minulosti zastupoval při jednáních společnost Via Chem, jejíž rizikové dluhopisy investiční firma kupovala za peníze svých klientů.

Hala je ve vazbě v souvislosti s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence podle obvinění udržela chemičku pod vlivem miliardáře Petra Sisáka. Případ se v menší míře týká i dalších firem či podvodů, například fotbalového klubu Slavia Praha.

Hala na začátku své výpovědi uvedl, že při jednáních zastupoval investičního bankéře Miroslava Babeje Kmece, který v minulosti působil ve Via Chemu. „Byl jsem tam, abych zajistil zájem mého klienta,“ prohlásil.

Via Chem podle něj prodávala přes KI dluhopisy v řádech stovek milionů korun. Své závazky zvládala splácet do roku 2013. Po medializaci kauzy podle něj přišlo hodně požadavků na výplatu peněz a firma nebyla schopná dostát svým závazkům. Proto podle Haly Via Chem podal návrh na svoji reorganizaci.

Kroužecký byl prý hlava, Brzkovský měl jen plnit pokyny

Vladimíra Kroužeckého, který je podle dostupných informací synovcem bývalého spoluvlastníka Sokolovské uhelné Jana Kroužeckého, označil Hala za hlavní postavu KI. Bývalý vysoký manažer společnosti Daniel Brzkovský prý plnil jeho přání. „Pan Brzkovský se věnoval naplňování pokynů tak, jak je vyžadoval pan inženýr Kroužecký,“ uvedl před soudem Hala.

Brzkovský se podle něj podílel zejména na realizační fázi dluhopisového programu. Hala při výpovědi také zmínil, že investoval do KI i prostředky jiných klientů. Investice dostal zpět i s předpokládaným zhodnocením.

Sám obžalovaný předseda představenstva Key Investments nechtěl Halovu výpověď komentovat. Podobně na ni reagovala státní zástupkyně Darja Dunajová.

Vydáno pod