Sobotka kvůli Čapímu hnízdu svolává koalici. Babiš ruší dovolenou a chystá projev

Předseda ANO Andrej Babiš zruší dovolenou a vystoupí na mimořádné schůzi sněmovny ke kauze Čapí hnízdo. Koaličním poslancům napsal, že vystoupí rád a vysvětlí všechny dezinformace. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zároveň v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že svolal na středu koaliční jednání. Na mimořádné schůzi by rád postupoval jednotně. Pravicová opozice podezírá Babiše z dotačního podvodu.

Poslanci se k mimořádné schůzi sejdou ve středu 23. března. „Počítám, že na této schůzi vystoupím a rád vysvětlím všechny dezinformace, které se v těchto dnech objevují v různých médiích,“ napsal v dopise koaličním poslancům Babiš. Znovu také zopakoval, že kauzu označuje za výplod politické kampaně.

Na Babišovo vysvětlení čekají sociální demokraté. Zvažují, že budou hlasovat pro schválení programu schůze, kdy by se do podrobnější debaty mohli zapojit všichni poslanci. „Pokud Babiš tento týden lépe nevysvětlí okolnosti kolem Čapího hnízda, budu hlasovat pro program,“ řekl místopředseda frakce ČSSD Jan Chvojka.

Středa 23. března bude pro Babiše Den D (zdroj: ČT24)

Bělobrádek: Je třeba věci vyjasnit. Lidovci program podpoří

Lidovci už mají naopak jasno. Podle předsedy poslaneckého klubu Jiřího Miholy „program mimořádné schůze Čapí hnízdo podpoří“. Totéž řekl v Interview ČT24 předseda strany Pavel Bělobrádek. Babiš na Miholovo prohlášení reagoval slovy, že ho postoj KDU-ČSL nepřekvapuje.

Podle Pavla Bělobrádka, jenž zdůraznil, že se sám mimořádné schůze nezúčastní, je vhodné schválit program, aby své otázky mohli Andreji Babišovi položit i ti poslanci, kteří nemají přednostní právo k vystoupení. „Neměli bychom být právními arbitry, od toho tady je OLAF (evropský Úřad pro boj proti podvodům) nebo orgány činné v trestním řízení. Ani bychom neměli být morálními arbitry. Především by to měl vysvětlit veřejnosti. K tomu může posloužit v televizi běžně dostupná a veřejnosti otevřená mimořádná schůze,“ podotkl Pavel Bělobrádek.

Sám vnímá situaci jako nepřehlednou. „Pan Babiš některé věci řekl, pak je popřel. Je potřeba vyjasnit si, jak to je. Je důležité, aby se o všech argumentech, které pan Babiš má, o všech podezřeních měl možnost před sněmovnou vyjádřit,“ uvedl předseda KDU-ČSL.

Pavel Bělobrádek: Pokud se ukáže, že to bylo nelegální, tak je to velký problém (zdroj: ČT24)

Sobotka chce před schůzí sladit postoj

Premiér ale chce, aby se ještě před schůzí sešla koalice. „Pokud jde o mimořádnou schůzi, byl bych rád, kdyby na ní koalice postupovala společně. Takže jsem na středu odpoledne nebo večer svolal jednání a chci se domluvit na společném postupu,“ komentoval plán.

„Je logické žádat vysvětlení v této věci, která je hodně spletitá,“ dodal Sobotka. Babiš by podle něj měl dát veřejnosti k dispozici veškeré informace o případu. Nevidí důvod, aby ministr něco zamlčoval. Zároveň ale varoval před tím, aby se politici měnili ve vyšetřovatele, státní zástupce nebo soudce. Zdůraznil, že věc vyšetřuje policie i evropské orgány. 

Vicepremiér Bělobrádek míní, že kromě samotné kauzy Čapí hnízdo budou ministři hovořit o fungování koalice. „Pan premiér se chce bavit o situaci v koalici a hlasování koaličních poslanců, tedy o tom, jak je naplňována koaliční smlouva,“ uvedl.

Poznamenal přitom, že si hnutí ANO stěžuje na kroky zbylých dvou stran při svolávání mimořádné schůze, i když dříve tak postupovalo taky. „ANO tohle dělalo poměrně běžně. Je potřeba utříbit si, jak to bude fungovat. Nikdo se nemůže divit, když někdo něco dělá, že ten druhý se tomu přizpůsobí a dělá to taky,“ řekl předseda KDU-ČSL v Interview ČT24.

Z cyklu Český žurnál: Matrix AB - Babiš nesnáší čekání (zdroj: ČT24)

Babiš: Je to brutální kampaň

Babiš v současnosti hovoří o snaze ho zdiskreditovat. „Je to brutální kampaň, která má jediný cíl: Abych odešel z politiky a přijal společenskou zodpovědnost. Ale já jsem nic neudělal, nic jsem neukradl,“ prohlásil v neděli s tím, že projekt jeho firma převzala v listopadu 2013.

Středočeská farma Čapí hnízdo patřila do roku 2007 nebo 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté společnost změnila vlastníka skrytého za anonymními akciemi a díky tomuto kroku mohla dosáhnout na padesátimilionovou dotaci z evropských fondů. Když legislativa před dvěma lety anonymní akcie zakázala, vrátilo se hnízdo do Babišova konsorcia. Panuje podezření, zda se tak Agrofert nedopustil maskovacího úskoku a dotačního podvodu.

Reportéři ČT: Čapí hnízdo. Babišovo? (zdroj: ČT24)

Kauza kolem farmy nedávno znovu ožila, když se ukázalo, že úřady v minulosti za chybu při čerpání dotací při její stavbě udělily několikamilionovou pokutu. Babiš přitom tvrdil, že úřady žádnou chybu při stavbě neshledaly.