V zařízení pro děti z ciziny panují tristní a nezákonné podmínky

Brno - Stát podle veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského selhal v péči o děti z ciziny. V zařízení Permon na Příbramsku, kam jsou umisťovány, připustil jejich nezákonnou izolaci a špatné zacházení. Děti neměly soukromí, některé se dopustily sexuálních deliktů na ostatních dětech v zařízení, přesto spolu pachatelé i oběti dál zůstali v běžném kontaktu. Ombudsman viní za současný stav ministerstvo školství. Velká část dětí podle něj navíc rozumí česky a v zařízení tak vůbec nemusí být. Vedení Permonu sice po kritice část věcí zlepšilo, zásadní problémy ale zůstaly. Ministerstvo se dnes proti obvinění z nečinnosti ohradilo. Zařízení už podle resortu navíc překonalo původní účel, ke kterému bylo zřízeno, a k 30. červnu letošního roku proto bude zrušeno. Kritiku odmítlo i vedení zařízení.

„Děti v zařízení jsou demotivovány, chybí jim sociální kontakt i odborná péče a výchovné problémy tak eskalují,“ uvedl Varvařovský. V tiskové zprávě píše o tristních životních podmínkách dětí i nezákonnostech ze strany vedení zařízení.

V zařízení pro běžence jsou hlavně Slováci 

Permon vznikl pro děti cizinců, o které se jejich rodiče nedokážou postarat, nemluví česky a mají traumata z minulosti. Do zařízení putují i děti, které policie například zadrží na hranicích. Podle Petry Zdražilové z kanceláře ombudsmana byla původní koncepce před deseti lety postavena na tom, že budou do zařízení umisťovány především děti běženců například z Afghánistánu nebo Afriky, které budou potřebovat speciální pomoc. „Česká republika jim bude pomáhat s integrací do běžné komunity,“ dodala.    

Ve skutečnosti však podstatnou část dětských klientů tvoří Slováci, v době ombudsmanovy návštěvy jich bylo 43 procent. I další děti v zařízení sice mají formálně status cizinců, ale česky obvykle mluví. „Tyto jazykově i kulturně integrované děti nemají být v zařízení pro cizince, ale v běžných školských zařízeních,“ upozornil ombudsman. Nedostaly by se pak do izolace a navíc by mohly zůstat v kontaktu se svou rodinou. Když jsou v Permonu, je to obtížnější, protože se jedná o jediné zařízení svého druhu v zemi.

Rozhovor s Petrou Zdražilovou a Radkem Melicharem (zdroj: ČT24)

Ombudsman na chyby upozorňoval už před čtyřmi lety

Podle mluvčího ministerstva školství Radka Melichara už resort ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem vnitra zahájil transformaci, během které budou česky hovořící děti včetně Slováků přemisťovány do běžných zařízení. „O jpostupném naplňování jsme pana ombudsmana osobně informovali v polovině března,“ řekl Melichar ve Studiu ČT24. Zařízení podle něj navíc překonalo svůj původní účel, ke kterému bylo ustaveno a k 30. červnu tohoto roku bude zrušeno. „Není to jen na podnět této kauzy,“ dodal. Permon také na základě podnětů ombudsmana už dříve navštívil tým specialistů. Na základě pohovorů s dětmi, vychovateli i ředitelem ale podle Melichara nezjistil žádná závažná pochybení. 

S vyjádřením nesouhlasí ani ředitel několika zařízení Luboš Hudec, kam Permon spadá. „Samozřejmě nesouhlasím s vyjádřením úřadu ombudsmana, protože je účelové a zavádějící. Nebyla zveřejněna ani naše obhajoba, ani část obhajoby k jednotlivým věcem, které jeho úřad uvedl do té zprávy,“ řekl Hudec. Připravuje prohlášení a v nejbližších dnech také tiskovou konferenci s prohlídkou zařízení pro novináře.

Ředitel Luboš Hudec pro ČT:

„Za celé zařízení si troufám říct, že s touto zprávou absolutně nesouhlasíme. Je nevyvážená, neobjektivní, velmi jednostranná.“

Ombudsman na chyby upozorňoval už před čtyřmi lety. Loni proto svolal i setkání zástupců ministerstev školství, vnitra, sociálních věcí a Nejvyššího státního zastupitelství. Dohodli se, že se působení Permonu postupně utlumí a děti se dostanou do běžných školských zařízení. „Vzhledem k nečinnosti MŠMT však prakticky k ničemu z toho nedochází,“ uvedl dnes Varvařovský. Ministerskými úředníky podle něj nehnulo, ani když „vedení zařízení Permon nerespektovalo přímý pokyn státního zástupce k přemístění několika dětí“. Pouze v zařízení udělali kontrolu a informovali, že vážné chyby nenašli.

V zařízení pro děti z ciziny panují tristní a nezákonné podmínky (zdroj: ČT24)