Vnitro se odvolá kvůli šibenicím na demonstraci. Podle Chovance nepatří do demokracie

Ministerstvo vnitra se odvolá proti rozhodnutí úřadů, že přítomnost šibenic na demonstracích není trestná. Spor bude řešit pražský magistrát. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to uvedl v Otázkách Václava Moravce. Podle něj šibenice „nepatří do kultury demokracie.“ Naznačil také, že spor možná skončí u Nejvyššího správního soudu.

Případ se týká loňské demonstrace proti migraci, na kterou přišel muž s maketami šibenic. Podle rozhodnutí Úřadu městské části Praha 1 nespáchal ani přestupek. Proti demonstrantovi nezasáhli policisté, což jako správný postup odsouhlasila vnitřní kontrola i policejní prezidium.

Chovanec: Rozbory naznačují, že je to trestné

Chovanec už v minulosti uvedl, že kontrolní závěr policistů „legitimizuje šibenice na demonstracích“ a on se s tím nehodlá smířit. „Zatím jsem neuspěl a odvolávám se k magistrátu hlavního města, protože si myslím, že toto nepatří do kultury demokracie,“ řekl v neděli Chovanec. Podle něj rozbory, které má k dispozici, naznačují, že je to trestné.

Podobný správní spor se odehrál také v případu házení vajec na prezidenta Miloše Zemana. Úřad městské části Praha 2 tehdy nejprve rozhodl, že házení nebylo ani přestupkem, magistrát mu ale věc vrátil s právním názorem, že jednání vykazuje znaky přestupku proti občanskému soužití. Dva aktéři incidentu se nakonec dočkali obvinění z výtržnictví.

Stropnický: Odvolání není hlavním úkolem ministerstva

S odvoláním proti rozhodnutí úřadů ohledně šibenic na demonstracích souhlasí předseda Strany zelených a pražský zastupitel Matěj Stropnický, který byl také hostem Otázek Václava Moravce. Zároveň však upozorňuje, že jde pouze o dílčí záležitost.

Matěj Stropnický v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24

„Ta iniciativa je fajn, ale není to hlavním úkolem ministerstva vnitra. Ministerstvo má přicházet s konkrétními návrhy opatření,“ říká Stropnický. Skutečným problémem je podle něj nárůst pravicového extremismu ve společnosti, který musí vláda řešit především koncepční činností ve věci evropské migrační krize.

Demonstrace, na kterou přišel muž s maketami šibenic, se odehrála v červenci 2015 na Václavském náměstí, kde stovky lidí protestovaly proti Evropské unii, imigraci a běženeckým kvótám. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, drželi makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se prý měli dopustit někteří čeští politici, často zaznívalo jméno premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).