Jste obézní? Kouříte? Zdravotní pojišťovna vás možná bude moci trestat

Praha – Zdravotnická reforma zřejmě zdaleka není u konce. Ministerstvo zdravotnictví si chce posvítit na pacienty, kteří se ke svému tělu nechovají dobře a zodpovědně. Za péči by si mohli v budoucnu připlatit. Naopak kdo žije zdravě a chodí na preventivní prohlídky, by mohl jet třeba do lázní, dostat vitamíny zadarmo nebo slevu na pojištění.

Jak by měly případné pokuty pro neukázněné pacienty vypadat, zatím není jasné. Ve hře je hned několik variant. „Buď by měli zdravotní péči v některých případech dražší, nebo si dovedu představit, že když bude nominální pojistné, tak budou platit celý příští rok víc,“ nastínil některé možnosti předseda Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

O tom co, jak a za kolik, se nejspíš strhne obrovská diskuse. Ministerstvo zdravotnictví nápad vymyslelo, už teď je podle něj ale jasné, že prosadit ho bude dřina. A taky domyslet do detailů. „Je velmi těžké prokazovat člověku, jestli kouří, nebo ne. A když to bude zapírat, tak buď musíte hledat svědky, nebo mu vyšetřovat krevní plyny. Není to zas tak jednoduché,“ upozornil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Inspirace ze zahraničí

Okoukat nápady může Česko v okolních zemích. Dílčí zkušenosti má třeba Maďarsko. Pacient, který tam nedodrží léčebný režim, nedostane příspěvek na léky. Nedávno tam také zavedli tzv. hranolkovou daň. Zjednodušeně řečeno: sladké nápoje, brambůrky nebo bonbóny jsou výrazně dražší, než třeba saláty, jogurty a ovoce.

„Funguje to. Dokonce už při výrobě, protože továrny omezují sůl a cukr. Lidé budou zdravější,“ popsal maďarské zkušenosti tamní minstr zdravotnictví Miklós Szócska. Nezdravou daň platí spotřebitelé také v Lotyšsku, nedávno se k podobnému principu přidalo Dánsko a Rumunsko. O zavedení hranolkové daně už uvažuje také Finsko, Francie nebo Velká Británie.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Pojišťovny by mohly přitvrdit i jinde

Bonusy a malusy ve zdravotní péči ale zřejmě nebudou jedinou novinkou, na kterou si budou muset Češi zvyknout. Jasnější obrysy má také plán, podle kterého nebudou pojišťovny platit za úrazy při rizikových sportech. Ten, kdo bude chtít skákat s padákem nebo lézt po skalách, se zřejmě bude muset připojistit. Jinak si bude případné náklady za léčbu hradit sám.

„Rizikové chování přináší všem nám náklady na zdravotní pojištění mnohdy v milionových částkách,“ připomněl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Zatím se ale příznivci paraglidingu ani horolezci bát nemusí. Tato část zdravotnické reformy zřejmě nezačne platit dřív než v roce 2014.