Nové passaty rozdaly první pokuty za rychlou jízdu

Praha – Dvacet nových policejních passatů už má za sebou první ostrý týden. Policisté rozdali pokuty především za rychlou jízdu. V některých případech přišli potrestaní řidiči rovnou i o řidičský průkaz. Nejhůř na tom je Ústecký kraj, nejlépe Vysočina. Podle referenta dopravních přestupků v Děčíně Zdeňka Anuše jsou nejrizikovější skupinou muži do čtyřiceti let.

„V loňském roce jsme zaznamenali nárůst usmrcených osob na silnicích prvních tříd a v řadě případů to souvisí s rychlostí a agresivní jízdou,“ řekl ČT ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Nové passaty proto doplnily stávající 15členou flotilu. Minimálně jedno auto je v každém kraji a jezdí především na silnicích první třídy. Právě kvůli rychlosti také přichází řidiči nejčastěji o řidičák. Řidič, který chce opět usednout za volant, musí nově nejprve povinně absolvovat i psychologické testy. Pokud neuspěje, řídit nemůže. Kolik lidí už testy neprošlo, ale zatím ministerstvo dopravy neví. 

Bodový systém platí v Česku od července 2006. Zpočátku byli řidiči opatrní, v letech 2008 a 2009 ale přestali ztrácet zábrany a došlo k razantnímu nárůstu těch, kteří přišli o řidičák. Poslední dva roky jejich počet opět klesá. Bodový systém se také loni už poněkolikáté změnil. Za některé prohřešky už se body neodečítají, za jiné se trest naopak zpřísnil. Jde například o porušení zákazu řízení, ohrožení chodce nebo jízdu bez pásů.

Změny v bodovém systému
Zdroj: ČT24

Za první tři měsíce letošního roku policie eviduje 542 „vybodovaných“ řidičů, ročně je jich kolem sedmi tisíc. Někteří předpisy porušují i opakovaně. „V našem registru zaznamenáváme přibližně 5 000 řidičů za celou existenci bodového systému, kteří byli vybodovaní a získali minimálně alespoň jeden další bod,“ dodal mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Specialitou českých řidičů je nerespektování zákazu řízení. Vloni jich policisté odhalili přes 2 000.

Zajímavosti z bodového systému k 31. 3. 2012

  • vybodovaní muži: 33 333
  • vybodované ženy:1 903
  • nejčastěji pravidla porušují řidiči ve věku 25 let
  • nejmladší řidič přišel o průkaz v 15 letech, nejstarší v 84 letech 
  • první vybodovaný řidič přišel o řidičák už po 66 dnech
  • 15. dubna 2009 nasbíralo 12 bodů během jediného dne 108 řidičů
Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod