Středoškoláci píší ministryni. Bojí se, že „zdravé“ bufety ve školách zkrachují

Studenti středních škol se obávají, že přijdou o bufety (zdroj: ČT24)

Studenti středních škol se obávají, že přijdou o bufety. Ministerstvu školství proto chtějí poslat otevřený dopis, který podpořili i ředitelé gymnázií a pedagogové. Reagují na chystanou vyhlášku, která má od nového školního roku regulovat prodej nezdravých potravin na školách.

Přesný seznam nevhodných potravin ministerstvo ještě nevydalo. Návrh ale mezi ně řadí například ovocné jogurty, tavené sýry, cukrovinky, ochucené vody nebo některé müsli tyčinky. Zmizet by mělo také cokoliv obsahující kofein nebo umělá sladidla. Omezený je rovněž obsah tuku a soli. V obložených bagetách by tak nesměla být hořčice, kečup ani majonéza. 

„Vůbec nedává smysl, abychom zakázali prodej müsli tyčinek nebo normálních sušenek v bufetech a automatech, a přitom v jídelnách stále vařili jídla jako karbanátky nebo pizzy. Pro bufety by to bylo likvidační,“ domnívá se předseda České středoškolské unie Štěpán Kment.

V bufetech by nezůstalo téměř nic

Omezení potravin považuje za zbytečně přísné i Dana Jelinková, která už 16 let dělá prodavačku v bufetu Gymnázia Na Vítězné pláni. Po regulaci by v jejím občerstvení nezůstalo téměř nic, a to přesto, že se podle ní chutě školáků změnily. „Nejdřív jsem odebírala krabice cukrovinek a dnes už jen pár kousků, protože chtějí hlavně ovoce nebo zeleninu,“ řekla ČT.

Nevhodné potraviny a nápoje ve školách
Zdroj: ČT24

Středoškoláci proto sepsali otevřený dopis ministryni školství. Chtějí, aby vyhláška platila maximálně na základních školách, aby úřad finančně zvýhodnil zdravé potraviny a změnami prošly jídelny. Pod otevřený dopis nyní sbírají podpisy. 

Nově je navíc podpořila i Unie školských asociací a ředitelé gymnázií. „Umělá sladidla jsou v podstatě obsažená ve všech možných potravinách. S mírnou nadsázkou by v nabídce bufetu zůstaly jen minerálky a jablka,“ poznamenal předseda Asociace ředitelů gymnázií ČR Jiří Kuhn.

Podle mluvčí ministerstva Jarmily Balážové nyní resort dokončuje práce na poslední vyhlášce, aby ji mohly jednotlivé skupiny Legislativní rady vlády probrat. Ministerstvo zároveň slibuje, že se podnětem studentů bude zabývat. Ve školách zatím zákaz prodeje nezdravých potravin neplatí, rozhodnutí je na řediteli školy.