Wolf možná 11 milionů vracet nebude, zaplatí jen pokutu

Praha – Kauza exposlance Petra Wolfa, nepravomocně odsouzeného za zneužití jedenáctimilionové dotace, má pokračování. Česká televize získala dokumenty o výsledcích kontroly finančního úřadu, ze kterých vyplývá, že Wolfova firma údajně zneužitou dotaci vracet nemusí a zaplatí pouze pokutu ve výši zhruba 140 tisíc korun.

U Krajského soudu v Ostravě dostal Wolf za zneužití dotace nepravomocně pět let vězení. „Zcela běžný kriminální delikt,“ uvedl soudce Miroslav Mucha. Finanční úřad v Ostravě ale dospěl jen k tomu, že Wolfova firma měla chyby v účetnictví. Z hrozby ve formě zabavení celé dotace, tak zřejmě bude jen sankce ve výši jeden a půl procenta, konkrétně 144 691 korun.

Ministerstvo financí s ohledem na mlčenlivost odmítá výsledek kontroly komentovat. Podle dokumentů, které má ČT k dispozici, ale i resort Wolfově firmě prominul penále ve výši zhruba pět tisíc korun. „Ani k této záležitosti se daňová správa nemůže vyjadřovat,“ řekla ČT její mluvčí Jaroslava Musilová. Vrácení peněz od Wolfa v minulosti nepožadovalo ani ministerstvo životního prostředí. Už v roce 2008 s ním uzavřelo takzvanou dohodu o narovnání.

Podle samotného Wolfa svědčí výše pokuty o tom, že jedenáctimilionový daňový podvod nespáchal. „Kromě této částky takzvané rozpočtové nekázně k žádné škodě nedošlo… Plnili jsme to, co ministerstvo uznalo a co podepsalo,“ uvedl. Sám se navíc obrátil na policii, protože se podle něj množí útoky na jeho osobu. Nedávno mu prý někdo dokonce hodil kámen do okna. Další pokračování kauzy má nyní v rukou Vrchní soud v Olomouci, kam se poslanec odvolal.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)