Hospodaření NKÚ prověří skupina v čele se Škárkou

Praha - V čele skupiny, která prověří hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu, má stát Jaroslav Škárka. Poslanec je přitom souzený kvůli podezření z korupce. Skupina kontrolorů má mít pět členů, po jednom z každé parlamentní strany. Prověrce už dvakrát zabránil bývalý prezident úřadu František Dohnal a dostal za to u soudu podmínku. Informaci přinesl server Česká pozice.

Pětičlenná skupina byla sestavena v době, kdy byl Škárka ještě místopředsedou VV. Ve straně už sice není, z čela skupiny ale neodešel. Podle serveru to sice žádnému zákonu neodporuje, kontrola hospodaření NKÚ by se ale měla uskutečnit tak, aby nemohla vzniknout ani sebemenší pochybnost o jejím provedení, či o lidech, kteří ji vykonávali.

Jaroslav Škárka: „Podle mě je mnohem horší, když obžalovaný Bárta vyjednává o vládě, o podobě nové koalice, než moje účast při kontrole hospodaření NKÚ.“

Sněmovní kontrolní výbor měl schůzku ve středu 11. dubna. „Hovořili jsme s panem Škárkou o tom, že kdyby došlo k jeho pravděpodobně nepravomocnému odsouzení, on sám zváží, na kolik by bylo vhodné, aby dál vedl pracovní skupinu,“ řekl dnes ve Studiu ČT24 předseda kontrolního výboru sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Od jeho členů zatím podle svých slov neslyšel požadavek na to, aby Škárka z funkce odstoupil. „Osobně ctím Ústavu České republiky a presumpci neviny,“ dodal Filip.

Kontrola hospodaření NKÚ by ale tentokrát měla podle Filipa vyjít. „Pan viceprezident Kala včera jasně řekl, že poskytne součinnost.“ Zahájení auditu podle něj nyní brání jen to, že výbor musí do 7. května předložit sněmovně zkontrolované výroční finanční zprávy politických stran.