Třetí protest zaměřili odboráři proti dopadům reforem

Praha - Do třetice se dnes odboráři sešli k protestu před Úřadem vlády. Po demonstracích proti reformním krokům ve zdravotnictví a penzijní reformě přišly dnes na řadu dopady vládních změn. "Mělo by to být jasné sdělení vládě a parlamentu, že občané České republiky mají na reformu veřejných rozpočtů jiný názor než vláda, sněmovna a jednobarevný senát. Reformy se nedělají tak, že některým budou nahrávat velké prostředky a druhé obírat," uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Odbory obviňují vládu, že snižuje platy ve školství, zdravotnictví a veřejné sféře, přestože inflace roste. Například posunování hranic odchodu do důchodu nevede podle Štěcha k odstranění příčin. Vláda by spíše měla řešit, proč zaměstnanci platí více než lidé, „kteří pracují ve švarcsystému“, nebo proč je v České republice větší pracovní fond než jinde v Evropě. „Zdá se ale, že vláda je slepá a hluchá,“ uvedl Štěch na otázku, zda protesty mají nějaký dopad.

Zdvižené obočí Petra Nečase

Stejně jako při minulých protestech se odborářům s ministry setkat nedaří. Poslední z ministrů Miroslav Kalousek odjížděl ze schůze kabinetu hodinu před začátkem protestu, demonstrující ho vyprovodili pískotem a troubením.

„Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi. Každý může v rámci zákona vyjadřovat svobodně svůj názor v nesouladu s vládou,“ komentoval nepokoje před Strakovou akademií ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Některé odborářské požadavky ho ale „vedou k pozdvižení obočí“. Například demonstrace proti důchodové reformě, která je podle Nečase nutnou reakcí na objektivní demografický vývoj.

Nepokojný červen

Protesty před Úřadem vlády vyvrcholí dvěma stávkami. 9. června budou stávkovat učitelé za navýšení financí ve školství a na 24. května pak stávku ohlásili zdravotníci, k nimž se na hodinu připojí všichni odboráři.

Jak bude celoodborová hodinová stávka vypadat, ale zatím příliš jasné není. Každopádně se k ní chtějí připojit i dopravci - v mnoha městech se tak tento den zřejmě zastaví městská doprava, v Praze by nemuselo jezdit metro.