Peake chce do čela VV

Praha - Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake půjde v květnu znovu do boje o předsednické křeslo ve straně. Potvrdila to deníku Právo. Už podruhé tak poměří síly s dosavadním šéfem Radkem Johnem, který ji loni porazil. Peake se zároveň distancovala od způsobu, jakým její kolegové vyvolali vládní krizi. Odmítla ale, že by strana byla rozdělená na dvě konkurenční křídla.

Krátce poté, co utichla vládní krize, mají na pořadu Věci veřejné tu svoji. Karolíně Peake se ani trochu nelíbí způsob, jakým její kolegové krizi v koalici vyvolali, a označila ho za zbytečný. „Já byla proti tomu, abychom vyvolali koaliční jednání takovým způsobem. Bylo mi jasné, že je to nesrozumitelný a nešťastný způsob,“ cituje vicepremiérku Právo.

Za krizí podle ní může především pocit křivdy, který stranou po měsících marného žádání o koaliční jednání K9 zacloumal. Hrozba odchodu z vlády ale nebyla podle Peake na místě. Takový nástroj považuje za legitimní k prosazení cílů jen v případě, že jde o něco zásadního, „na čem stojí existence ve vládě.“

S jednáním vedení strany během vládní krize nesouhlasí i některé krajské organizace. Třeba pražská už v pátek vyzvala předsedu strany Radka Johna, aby ze situace vyvodil odpovědnost a odstoupil. Se způsobem, jakým si strana v poslední době počíná, podle Peake prý souvisí i propad preferencí. I proto chce znovu usilovat o čelo strany. Současná vicepremiérka a první místopředsedkyně kandidovala na šéfku Věcí veřejných loni v květnu, zvolen byl nakonec Radek John, který získal o dvě stě hlasů víc.

Karolína Peake chce šéfovat VV (zdroj: ČT24)