Obhájci ex offo upozorňují na podivné přidělování kauz a ukazují na policii

Advokáti ex offo upozorňují na neprůhledné přidělování kauz (zdroj: ČT24)

Obhájci ex offo zastupují nemajetné klienty na náklady státu. O takovou možnost výdělku proto stojí kolem šesti tisíc advokátů. Někteří si ale stěžují na neprůhledné přidělování kauz. Upozorňují především na náročné případy, za které dostanou i statisícové odměny.

Ministerstvo spravedlnosti zavedlo v roce 2004 abecední pořadníky, podle kterých mají soudy advokáty ex offo střídat. Nařízení bylo do trestního řádu přidáno proto, aby se zamezilo vybírání stále stejných obhájců.

Obhajoby pro nemajetné jsou totiž pro advokáty dobrý byznys. Napříč republikou ale zároveň upozorňují i na praxi, kdy si obhájce vybírají samotní vyšetřovatelé. Používají k tomu prý metodu prozvánění ze skrytého čísla, na které se nedá zavolat zpět.

„Může docházet k tomu, že si orgány činné v trestním řízení vybírají obhájce podle toho, jak se jim to hodí,“ tvrdí advokát z Ostravy Jiří Klega. „Stalo se mi v praxi několikrát, že mi ze skrytého čísla zazvonil jednou, dvakrát telefon,“ dodává obhájce z Prahy Pavel Rameš.

Odměny obhájců ex offo
Zdroj: ČT24

Policie takovou praxi odmítá. „Nemám informaci o tom, že by se takové věci stávaly, že by naši policisté pouze prozváněli. Nicméně, jak můžou advokáti vědět, že mají nepřijatý hovor právě od policie, pokud je utajený?“ reagovala mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Advokáti přiznávají, že manipulaci nemůžou dokázat. Rameše ale zaráží, že byl za roky svojí praxe ustanovován ex offo jen minimálně. Ministerstvo i soudy ovšem mají jednoduché vysvětlení. Především v Praze je enormní množství advokátů. Jen u Obvodního soudu pro Prahu 6 je jich v seznamu přes 1300. K obhajování ex offo se tak dostanou jednou za tři a půl roku. K zastupování při vyšetřování dokonce jen jednou za deset let.

V obhajobách se točí vysoké částky

Práci tento pražský soud rozděluje podle elektronického pořadníku. Ve většině případů ale soudy předávají kontakty policii. Právě v této chvíli může podle obhájců přijít problém se skrytými čísly, která policie standardně používá. Karvinský soud už kvůli tomu podle Klegy zavedl obhájci navržený transparentní systém: „Volají nám přímo ze soudu, a to z konkrétních dvou čísel.“

Plošné zavedení takové praxe zvažuje i ministerstvo spravedlnosti. V systému obhajob pro nemajetné se totiž točí vysoké částky. V minulých letech stát na odměnách vyplatil až tři čtvrtě miliardy. Do budoucna tím chce také předejít excesům. Před svými kolegy se totiž musí hájit soudce Jiří Pešek. Podle obžaloby přiděloval kauzy spřátelenému advokátovi. Vinu ale popírá.