Prověřte program Severovýchod, žádá Dryml Evropskou komisi

Praha – Senátor Vladimír Dryml (ČSSD) požádal Evropskou komisi o prověření čerpání evropských dotací prostřednictvím regionálního operačního programu Severovýchod. Ve zprávě zmínil projekt Strom života v Lázních Bělohrad za víc než 135 milionů korun z evropských fondů.

Kontrola ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva financí podle Drymla selhává. „Pochybení mnohdy i úmyslná při čerpání dotací nejsou postihována a pokuty za pochybení jsou systematicky promíjeny,“ napsal Dryml v tiskové zprávě.

Senátor za ČSSD již dříve kvůli evropským dotacím podal trestní oznámení na svého stranického kolegu a hejtamana Pardubického kraje Radka Martínka. Podezřívá ho z toho, že ovlivňuje výběr projektů, které peníze z EU obdrží. „Pokud kolega Radko Martínek kšeftuje s posty na kandidátce výměnou za evropské dotace, tak se mi to nelíbí,“ prohlásil v minulosti Dryml.

Česká republika má s čerpáním evropských dotací potíže. Vláda projednala koncem března plán, na jehož základě by se měly problémy odstranit. Evropská komise nedávno pohrozila Česku zastavením unijních dotací, pokud vláda nedá do června do pořádku kontrolu a audit dotačních programů.

Úřady nebudou do června posílat Evropské komisi žádosti o zpětné proplacení dotací, které příjemcům nejdříve vyplácí z národních zdrojů. Příjemci dotací ale mají dostávat peníze beze změny dál. Evropská komise má výtky hlavně vůči základnímu nastavení a nezávislosti auditního systému, způsobu kontroly vykonávané řídícími orgány, požaduje také zpřísnění personální politiky.