Doplňovací komunální volby ovládli nezávislí kandidáti

Praha – Během včerejšího dne v pěti obcích v Čechách a na Moravě probíhaly dodatečné komunální volby. Nová zastupitelstva si lidé vybírali v Pramenech, Vodrantech, Čečkovicích, Střížovicích a v Alojzově. Dosavadní výsledky ukazují, že radnice po hlasování ovládnou zástupci ze sdružení nezávislých kandidátů.

Obec Prameny na Chebsku povede po dodatečných volbách pětičlenné sdružení nezávislých kandidátů Naše Prameny. Jeho vítězství bylo jasné, protože v obci nikdo jiný nekandidoval. Šlo jen o to, zda ze 112 voličů přijde dostatečný počet lidí. To se splnilo, volební komise spočítala třetinovou účast.

Prameny, kde žije kolem 130 lidí, patří mezi nejzadluženější obce v zemi. Původní zastupitelstvo se tu rozpadlo v roce 2009. Od té doby ministerstvo vnitra vyhlašovalo náhradní termíny voleb, ale nikdo z místních kvůli dluhům nechtěl kandidovat. Dluhy ve výši 80 milionů vznikly před lety, kdy obec chtěla využít místní prameny minerálních vod. Zkušební vrty stály miliony, ale projekt zkrachoval.

Nové zastupitelstvo se chce soustředit především na odstranění dluhu. „Od ministerstva vnitra máme přislíbenou metodickou a právní pomoc, od resortu financí pomoc se sestavením rozpočtu a dalším hospodařením,“ plánuje šestadvacetiletá studentka Michala Málková, která byla na kandidátce vítězného sdružení na první pozici.

Alojzov rozdělila firma na výrobu plastů

Již potřetí za sebou v posledním roce své pětičlenné zastupitelstvo vybírali občané Alojzova. Nakonec těsně zvítězilo Sdružení nezávislých kandidátů Alojzov kolem starosty Pavla Nohy, které získalo tři mandáty (51,58 procenta odevzdaných hlasů). Zbylé dva obsadí konkurenční uskupení Alojzov za životní prostředí. O volby mělo zájem poměrně hodně lidí, účast se vyšplhala na 66,5 procenta voličů.

Vesnici na Prostějovsku rozdělila na dva tábory firma na výrobu plastů, jejímuž areálu místní přezdívají Alojzovské Vítkovice. Starousedlíci jsou na výrobnu zvyklí, nově přistěhovaní ji ale nechtějí. Podle dosavadního starosty Nohy, který se do nového zastupitelstva nedostal, je firma pro obec výhodná. Obecní kasa prý na plastech může jenom vydělat. Druhá strana by ale peníze raději vyměnila za klid.

Volby v obci Střížovice na Kroměřížsku vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů Střížovice. Obdrželo 87,7 procenta z odevzdaných hlasů, což v přepočtu znamená zisk všech sedmi mandátů. Konkurenci v zastupitelstvu mít nebudou, neboť další dva nezávislé kandidáty volilo jen 5,47 procenta a 7,36 procenta voličů. Celkem v sobotu hlasovalo 50,24 procenta voličů.

Poměrně vysoká účast provázela sobotní volby také ve Vodrantech na Kutnohorsku. Nové zastupitele přišlo vybírat 77,14 procenta ze 70 oprávněných voličů. Lidé dostali na výběr jedinou kandidátní listinu se zástupci Sdružení Vodrant a nejvíce hlasů získala dosavadní zastupitelka Ilona Vavřičková. Nové vedení obce vzejde z ustavujícího jednání nově zvoleného zastupitelstva. Nové volby se konaly kvůli tomu, že dosavadní starostka otěhotněla a odstoupila a poté údajně bez udání důvodu rezignoval i místostarosta.

Volební místnost
Zdroj: ČT24

V obci klesl počet zastupitelů pod minimálních pět loni v listopadu, kdy rezignovala trojice zmíněného sdružení nezávislých. Kandidátku do nových voleb nepodalo sdružení starosty Zdeňka Vincence Za obec krásnější. „Kandidovat jsem znovu už nechtěl, problém byl v lidech,“ vysvětlil starosta.

Sdružení nezávislých kandidátů ovládlo také komunální volby v Čečkovicích na Havlíčkobrodsku. SNK Čečkovice, jehož lídrem je současný starosta Petr Hejduk, obsadí tak všech pět míst v zastupitelstvu - získalo 80,53 procenta odevzdaných hlasů. Z celkového počtu 68 voličů jich k urně přišlo 63, v obci o přízeň usilovaly celkem tři subjekty.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Obec nedaleko Chotěboře dospěla k novým volbám poté, co přibližně před půl rokem rezignoval jeden ze zastupitelů. Tím se jejich počet dostal po zákonem stanovené minimum a ministerstvo vnitra muselo v Čečkovicích vypsat nové volby.