Jen tak se do Kanady už nedostaneme. Země zpřísňuje bezvízový styk

Přísnější pravidla pro vstup pocítí od půlky března cizinci přijíždějící do Kanady ze zemí, pro které dosud platil bezvízový styk. Země javorového listu totiž nově zavádí elektronické cestovní povolení (eTA). Opatření se tak dotkne i lidí z České republiky. Na změnu podmínek se chystá i Indie. Ta je ale elektronickým systémem usnadní, protože zájemci o cestu nemusí pro vyřízení víza odevzdávat svůj pas na indickém velvyslanectví v Praze.

Nutnost registrace se bude týkat občanů „více než padesátky zemí a území“. Registrační poplatek bude 7 kanadských dolarů (123 Kč). Povolení k cestě letadlem do Kanady nebo tranzitu přes severoamerickou zemi dostane zájemce po vyplnění elektronického formuláře e-mailem a platit bude pět let.

„K této změně dochází u všech zemí, jejichž občané mohli do Kanady cestovat bezvízově, není to tedy namířeno proti České republice,“ řekla České televizi mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. S Kanadou má ČR bezvízový styk od poloviny listopadu 2013. Opatření se dotkne třeba i Francie a Británie, odkud zároveň do Kanady přijíždí nejvíce turistů.

Události ČT: Kanada zpřísňuje bezvízový styk (zdroj: ČT24)

Každý rok by se nutnost registrace v systému eTA měla podle odhadů kanadských úřadů dotknout zhruba tří milionů osob. To je podle zástupce ministerstva pro imigraci Roberta Orra hlavním důvodem, proč je systém poměrně jednoduchý. „Systém eTA umožní Kanadě prověřit všechny cestující dřív, než se do Kanady vydají,“ uvedl.

Podmínky mění i USA nebo Indie

Vízovou praxi na konci ledna zpřísnily také Spojené státy. Občané zemí zahrnutých do takzvaného bezvízového programu včetně Česka budou muset až na výjimky žádat o vízum, pokud po 1. březnu 2011 navštívili Írán, Irák, Súdán nebo Sýrii.

V případě Indie mohou Češi turistická víza nově získat i elektronicky. Dosud byla praxe taková, že museli žádat o tištěné vízum na ambasádě a odevzdávat svůj pas na indickém velvyslanectví v Praze. „Výhodou elektronického systému víz je jeho rychlost a pohodlí pro uživatele. Předpokládáme, že z těchto důvodů bude tento způsob vyřizování víz při cestě do Indie převažovat,“ uvedlo ministerstvo. Zájemce o vízum žádá přes internet a obdrží ho do emailové schránky. Celý postup by měl fungovat velmi rychle.