Protimafiánská policie odhalila skupinu kuplířů z E55

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odhalil desetičlennou mezinárodní organizovanou skupinu, která se na silnici E55 několik let zabývala obchodováním s lidmi, kuplířstvím a výrobou drog. Za několik let k prostituci skupina údajně donutila několik desítek žen ve věku od 16 do 40 let. Zadrženým mužům za to hrozí až dvanáctileté vězení.

Hlavou organizace byl podle detektivů třicetiletý Čech, který už ve vězení je za jinou trestnou činnost. V organizované skupině bylo sedm Čechů, Slovák, Ukrajinec a Chorvat, věk mužů se pohyboval mezi 28 a 61 lety. Pět z nich bylo na návrh českobudějovického státního zástupce umístěno do vazby, další čtyři jsou stíháni na svobodě. Muži, kteří trestnou činnost páchali několik let, se pravidelně scházeli v motorestu v obci Skoronice.

Vynucené prostituce v Česku ubývá

Občanská sdružení upozorňují na to, že Česká republika není v sexuálním průmyslu jenom tranzitní zemí, ale i cílovou. „Od roku 1989 se situace rok od roku mění, obchodovaných žen je méně. Většina žen nyní do oblasti sex-byznysu vstupuje dobrovolně. Samozřejmě se ale objevují skupiny, které na prostituci kořistí,“ poznamenala Lucie Šídová z neziskové organizace Rozkoš bez rizika.

Za ústup pouliční prostituce, která byla v 90. letech rozšířená hlavně u silnice E55 nebo na Náchodsku a Karvinsku, může hospodářská krize. Prodej žen se totiž přesunul do salónů a privátních klubů.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Podle policie skupina hledala své oběti v hernách, na diskotékách, v blízkosti diagnostických a výchovných ústavů, a to hlavně v severních Čechách, na Ostravsku, v jižních Čechách, ale i na Slovensku.

„Měli oslovovat dívky a mladé ženy a nabízet jim slušnou práci a ekonomickou nezávislost. Využívat přitom měli především ženy v momentálně tíživé sociální a ekonomické situaci a drogově závislé,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Když žena nevydělala 150 eur, nedostala pervitin

Ty, které se nechaly nalákat, poté skupina odvezla do jižních Čech, kde je u silnice E 55 nutila k prostituci. Každá žena musela vydělat denně nejméně 150 eur. Pokud se jí to nepovedlo, nedostala prý najíst, byla bita, případně nedostala pervitin. Pachatelé podle detektivů ženám vytvářeli závislost na drogách násilím. „Minimálně v jednom případě byl pervitin nitrožilně aplikován mladé ženě i přes její aktivní odpor,“ uvedl Hanták. 

Pervitin podle policie vyráběl jeden z mužů. Drogu prodával, ale také předával organizátorovi a dalším mužům ve skupině, kteří se zřejmě podíleli na distribuci. Sami drogy také brali, většinu vydělaných peněz ale příslušníci gangu prohráli na automatech.