Nečas: ODS už se týdny připravuje na předčasné volby

Praha - Plán na předčasné volby občanští demokraté řeší už dva týdny. MF Dnes to prozradil premiér Petr Nečas. Jeho strana má prý hotový harmonogram i podobu kampaně. ODS plán rozpracovala ve chvíli, kdy nebylo jasné, jak dopadne debata o rozpočtu. Nečas by byl pro předčasné volby také v případě, že by Věci veřejné tlačily na návrat souzeného Víta Bárty do vlády. Pravděpodobnost, že koalice do úterý překoná současnou krizi, je podle premiéra padesát na padesát. Předčasné volby by mohly být 22. a 23. června.

„Začali jsme to připravovat předminulý týden v reakci na možnou nedohodu o přípravě rozpočtu a taky reakci na to, že se Věci veřejné pokusí nějak využít ať ten či onen výsledek soudního sporu pana Bárty a pana Škárky,“ sdělil Nečas v rozhovoru pro Mladou frontu.

Premiér uvedl, že v případě pozitivního soudního rozsudku pro Víta Bártu by mohl následovat požadavek na jeho rehabilitaci a návrat. „A potom pokus tímto vydírat vládu. To je pro mě nepřijatelné. Pak bych řekl: Jdeme do voleb!“ řekl deníku Nečas. Koalice by ale prý směřovala k rozpadu, i pokud by byl Bárta odsouzen, a přesto zůstal šéfem poslaneckého klubu Věcí veřejných a poslancem.

Vít Bárta u soudu
Zdroj: ČT24

Věci veřejné nechtějí o mimořádných volbách ani slyšet

Podle posledního výzkumu společnosti Factum Invenio by VV skončily hluboko pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny. I proto rozeslala místopředsedkyně strany Karolína Peake kolegům urgentní varování, ve kterém je žádá o podporu.„ Pokud chceme uspět a nemuset se stydět za práci, kterou pro republiku děláme, je nutné ten nevhodný styl práce nadále neprovozovat. Je to poslední šance,“ prohlásila Peake.

Reportáž Terezy Kručinské a rozhovor s Alexandrem Vondrou (zdroj: ČT24)