Menším nemocnicím hrozí kvůli plánům VZP likvidace

Praha - Padesáti tuzemským nemocnicím hrozí k začátku příštího roku utlumení nebo dokonce likvidace. Píše o tom server aktuálně.cz, který seznam sestavil podle nových pravidel VZP. Smlouvu na provozování víc než čtyř oborů má šanci dostat jen 51 největších zařízení. Mají totiž dostatečně velký spádový obvod. Zrušení nemocnice by mohlo postihnout dvanáct okresních měst, například Kutnou Horu, Cheb a Děčín.

Nemocnice by mohly skončit, pokud VZP naplní svou „Strategii vyjednávání smluvních vztahů“. Malé a nevýznamné nemocnice by nedostaly novou smlouvu a musely by se zaměřit na služby, za které by jim pacienti přímo platili.

Podle aktuálně.cz by se do nové sítě nemocnic dostaly jen ty, které budou splňovat přísné podmínky. „Smlouvy na víc než čtyři obory může podle nich od pojišťovny získat pouze 51 velkých nemocnic. Dalších 21 nemocnic se musí spokojit jen se třemi nebo čtyřmi základními obory (interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie), dvanáct ústavů přežije díky specializaci,“ uvedl server.

Kritériem pro protřídění nemocnic by měla být velikost spádové oblasti. Nejtvrdší měřítko by mělo platit pro dětská oddělení – pro 200 tisíc obyvatel by mělo být nově pouze jedno oddělení. To by ale ve skutečnosti znamenalo zrušení poloviny současných pediatrických oddělení. Podle plánů VZP mají být omezována i interní, gynekologická a neurologická oddělení. Naopak nejlépe vypadá situace pro chirurgii. Jedno oddělení může být zřízeno na 45 tisíc obyvatel.

Strategie VZP nepostihne velké nemocnice provozující více specializovaných oborů, například onkologii, traumatologii nebo kardiologii. Proto přežijí všechny pražské a brněnské nemocnice. Likvidace ale podle aktuálně.cz hrozí naprosté většině nemocnic, které nepatří státu nebo krajům.