Odsouzeného Dohnala čeká odstupné 650 tisíc

Praha - Bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal je sice v podmínce, přesto dostane odstupné skoro 650 tisíc korun. Ze zákona mu totiž náleží pětinásobek měsíčního platu. Legislativa nepamatuje na případy, kdy ústavní činitel musí odstoupit kvůli pravomocnému odsouzení. Zjistil to server Česká pozice. Dohnala v únoru potrestal pražský soud za to, že neumožnil poslancům zkontrolovat hospodaření instituce, kterou řídil.

V současné době přesahuje odměna šéfa NKÚ bez náhrad 129 tisíc korun. Podle informací České pozice jednalo o jeho odchodném kolegium NKÚ na svém posledním zasedání 26. března. Kvůli výplatě částky necelých 650 tisíc bylo schváleno mimořádné rozpočtové opatření.  

Městský soud v Praze uznal Dohnala vinným, protože neumožnil poslancům zkontrolovat hospodaření NKÚ, který řídil. Pravomocně odešel s trestem osm měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na jeden a půl roku. Dohnal byl navíc mezi ústavními činiteli rekordmanem co do počtu žalob a trestních oznámení. Kauzy spojené s jeho jménem plnily média více než tři roky.

NKÚ na svých webových stránkách s odvoláním na příslušný zákon uvádí, že odchodné náleží stanoveným představitelům státní moci „v souvislosti s ukončením výkonu funkce“. Zákon přitom důvody ukončení výkonu funkce nepopisuje. Zákon o platech představitelů ani zákon o NKÚ přitom podle úřadu neuvádějí odsouzení za trestný čin jako důvod ztráty nároku na odchodné.

Studio ČT24 o Františku Dohnalovi (zdroj: ČT24)