Majitel Amsterdam shopů dostal dva roky za šíření toxikomanie

Olomouc - Olomoucký okresní soud dnes znovu potrestal majitele sítě Amsterdam shopů v Česku Artura Slawomira Kamedulu dvěma roky vězení za šíření toxikomanie. Soud muže zároveň vyhostil na šest let z České republiky. Podle rozsudku přijde i o finanční prostředky ve výši téměř milionu korun a 10 000 euro. Stejný trest mu soud uložil už loni v listopadu. Kauzu mu však kvůli procesním závadám vrátil krajský soud. Ten zároveň propustil Kamedulu z vazby. K jednání Polák dnes nedorazil, odsouzen tak byl ve své nepřítomnosti.

Muž se před soud dostal kvůli tomu, že ve svých prodejnách údajně nabízel syntetické drogy označené za sběratelské předměty. K jejich zneužívání přitom sváděl zájemce prostřednictvím reklam v rádiích a na svých internetových stránkách. Jde o průlomový rozsudek, za tuto činnost dosud nikdo před soudem nestál. „Při ukládání trestu je nutné vyhodnotit nejen osobu pachatele, ale i povahu závažnosti trestného činu. Obžalovaný sice nemá žádný záznam v rejstříku trestů, k nepodmíněnému trestu jsem ale přistoupila s ohledem na charakter trestné činnosti a jeho závažnost,“ řekla dnes soudkyně Markéta Langerová. Případ pravděpodobně bude znovu řešit krajský soud, podle obhájců bude zřejmě podáno odvolání.

Podle žalobkyně Lenky Kremzerové prodávané látky rozhodně neměly charakter sběratelských předmětů. „Zcela evidentně nesloužily ke směně, ale ke konzumaci,“ uvedla dnes žalobkyně. Podotkla, že jednání obžalovaného bylo vysoce společensky škodlivé. „Zpřístupnil široké veřejnosti silné syntetické drogy. I svědci uvedli, že účinky byly srovnatelné s pervitinem. Navíc rozsah jeho trestné činnosti byl široký, zahrnoval provozovny v Olomouci, Ostravě a v Brně a jednal v zištném úmyslu,“ dodala žalobkyně. Naopak obhájci Kameduly znovu žádali soud o zproštění obžaloby. „Ze všech svědeckých výpovědí vyplynulo, že látky nebyly určeny ke spotřebě. Pokud tak někdo učinil, nelze to přičíst k tíži mého klienta,“ uvedl obhájce Tomáš Sedláček.

Případ se vrátil k olomouckému okresnímu soudu kvůli tomu, že soudkyně Markéta Langerová rozhodovala tehdy jako nezákonný soudce. V té době byla totiž na stáži na krajském soudě a i když stáž pro jednací dny u okresního soudu přerušila, podle krajského soudu byla porušena zásada zákonného soudce. Kamedulu zároveň s tímto rozhodnutím krajský soud propustil bez jakýchkoliv záruk z vazby. K soudu dnes podle jeho další obhájkyně nedorazil, protože je prý nemocen. Souhlasil však s projednáním kauzy v jeho nepřítomnosti.

Kamenné obchody nabízející tehdy legální drogy ve formě suvenýrů začaly v Česku vznikat od začátku loňského roku. Prodejny se do tuzemska přesunuly z Polska, kde proti nim tamní policisté radikálně zasáhli. V Česku zaznamenali policisté desítku prodejen, ze severní a střední Moravy se podle nich postupně rozšířily i na západ země. Obchody prodávající syntetické drogy jsou už uzavřeny. Přispěla k tomu i novela zákona, jež některé tyto látky doplnila loni na konci dubna do seznamů omamných a psychotropních látek.

Vydáno pod