Parkanová označila hladovkáře Tamáše a Bednáře za vyděrače

Praha - Za vyděrače, kterým se neustupuje, dnes označila ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) aktivisty Jana Tamáše a Jana Bednáře, kteří od 13. května drží hladovku na protest proti záměru vybudovat v ČR americkou protiraketovou základnu. "My nebudeme vyjednávat s hladovkáři, my nebudeme vyjednávat s Greenpeace. My budeme vyjednávat s poslanci, s vámi v parlamentu," řekla šéfovi poslanců ČSSD Michalu Haškovi, který stejně jako Tamáš její výrok o vyděračích odmítl.

Tamáš řekl, že naopak je to premiér Mirek Topolánek (ODS), kdo vydírá lidi - buď budou proti vůli většiny s radarem souhlasit, nebo se mají vystěhovat. Kromě Tamáše a Bednáře protestují proti radaru i aktivisté hnutí Greenpeace, kteří už víc než měsíc bez povolení tráví na kótě 718 v Brdech, kde by základna měla stát.

Parkanová řekla, že hladovka je krajní, extrémní případ k vyjádření názoru či prosazení nějakého cíle, ale uchýlit se k němu má podle ní smysl v nesvobodné společnosti, která hladovkářům jinou formou prosazení názoru neumožňuje. „Toto není ten případ. Toto je případ svalování odpovědnosti za můj život a zdraví na někoho jiného. Neváhám to označit za vydírání a vím, že s vyděrači se vyjednávat nemá,“ prohlásila v Nedělní partii na Primě.

Pokud se podle ní někdo svobodně rozhodne použít takový krajní sebepoškozující prostředek tam, kde má na výběr celou škálu jiných k vyjádření protestu, „je to nekorektní a je to nefér“. „Odpovědnost za jejich chování, které je vážně poškozuje, nesou oni sami,“ dodala s tím, že vládu nelze obviňovat z toho, že Bednář a Tamáš se svobodně rozhodli držet hladovku.

S jejím vyjádřením o vyděračích nesouhlasil Hašek. „Ti lidé to nedělají z plezíru, paní ministryně. Oni reprezentují názor dvou třetin české veřejnosti a mě mrzí, že vaše reakce jako zástupce vlády v tuto chvíli je taková, že ty pány označujete za vyděrače a řeknete, že s vyděrači se nejedná,“ řekl.

Ocenil přístup ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který minulý týden s Tamášem a Bednářem jednal. „Pan ministr jim neříká vyděrači, pan ministr je pozval k sobě a jednali za jedním stolem. Z toho si berte příklad,“ řekl Hašek Parkanové.

Hašek rovněž připomněl, že senátoři ČSSD se rozhodli Tamáše a Bednáře podpořit systémem řetězové hladovky. Jako první je připravena místo obou mužů držet hladovku šéfka senátorů ČSSD Alena Gajdůšková. Ke stejnému kroku jsou údajně připraveny již také například někdejší federální ministryně Květoslava Kořínková či předsedkyně odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.