Většina lidí si přeje předčasné volby

Praha – Podle bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi si 55 procent lidí přeje kvůli současné koaliční krizi předčasné volby. Třetina dotázaných si naopak volby nepřeje vůbec. V průzkumu bylo osloveno 500 respondentů.

Podle 45 procent dotázaných by měly být předčasné volby na podzim. Nejlepším řešením by bylo jejich spojení s volbami do krajských zastupitelstev a Senátu. Čtyřicet tři procent lidí si naopak přeje, aby byly předčasné volby co nejdřív – tedy v červnu.

Důležitá otázka České televize mířila i na možnou novou vládu. U respondentů zvítězila varianta menšinového kabinetu ODS nebo koalice ODS a TOP 09 – tuto možnost preferovalo 22 procent dotázaných. Osmnáct procent lidí by naopak rádo vidělo menšinovou vládu ČSSD. Velká koalice ODS a ČSSD je optimálním řešením pro 13 procent dotázaných.

Průzkum také zjišťoval, zda si lidé myslí, že aktuální kroky Věcí veřejných mají souvislost se soudním procesem roku, který řeší, zda se Vít Bárta pokusil podplatit bývalého člena VV Jaroslava Škárku. Ano řeklo 61 procent lidí, 28 procent dotázaných si to nemyslí.

Události: Koaliční krize (zdroj: ČT24)

Průzkum pro ČT

Přejete si předčasné volby?
55 % - ANO
36 % - NE

Zdroj: STEM/MARK
500 respondentů 

Termín případných předčasných voleb
43 % -  v červnu
45 % - na podzim
- Nevím

Zdroj: STEM/MARK
500 respondentů

Preferovaná vláda
22% - menšinová vládu ODS nebo ODS a TOP 09
18% - menšinová vláda ČSSD
13 - velká koalice ODS a ČSSD 

Zdroj: STEM/MARK
500 respondentů

Vydáno pod