Řidiče čekají o Velikonocích zvýšené kontroly

Praha - Policie nasadí o Velikonocích stovky policistů navíc. Zvýšené kontroly na silnicích mohou řidiči čekat především v pátek, v sobotu a v pondělí. Informoval o tom šéf dopravní policie Leoš Tržil. Policie se zaměří především na alkohol za volantem, způsobu jízdy nebo dodržování rychlosti.

V loňském roce zemřelo o Velikonocích od pátku do pondělí na českých silnicích 13 lidí, což byl více než dvojnásobek proti roku 2010. V roce 2009 si Velikonoce vyžádaly 15 obětí, v roce 2003 dokonce o deset více.

Podle Tržila počet nehod i počet mrtvých hodně záleží na termínu, ve kterém svátky v daném roce jsou. „Potom záleží na počasí a povětrnostních vlivech, které buďto nechá řidiče doma, anebo vytáhne na silnice cyklisty, motorkáře, chalupáře a dochází ke zvýšenému provozu,“ podotkl. Šéf dopravní policie také uvedl, že o svátcích bude nasazeno 20 nových rychlých vozů Volkswagen Passat.

Řidiči by podle něho měli zejména nespěchat, vyjet na cestu dříve a počítat se zvýšeným provozem. „Apeluji tímto na řidiče, aby sledovali dopravní zpravodajství,“ poznamenal Tržil. Upozornil také na horší stav některých vozovek po zimě.

Dopravní policie se připravuje na Velikonoce (zdroj: ČT24)