Cestu k ústavnímu soudci Koudelkovi zkřížil senátní výbor

Praha - Ústavnímu expertovi a bývalému poslanci ČSSD Zdeňku Koudelkovi se do cesty ke křeslu ústavního soudce dnes postavila překážka v podobě senátního ústavně-právního výboru. Ani své stranické kolegy, kteří mají v horní komoře většinu, nepřesvědčil. V tajném hlasování dostal hlasy jen tří z osmi přítomných. Senát má o Koudelkově kandidatuře rozhodnout do 7. května.

Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera byly důvodem odmítnutí Koudelkovy kontroverzní názory, třeba na pravomoci prezidenta v oblasti přijímání mezinárodních smluv nebo na takzvanou přílepkovou praxi, tedy přijímání věcně nesouvisejících změn zákonů. „Osobně mám i velký problém s jeho působením na nejvyšším státním zastupitelství v éře Renaty Vesecké,“ řekl novinářům Dienstbier. Koudelka totiž zastával funkci náměstka Vesecké, která byla terčem kritiky ČSSD mimo jiné ve sporu o justiční mafii, loni v lednu byl z této funkce odvolán.

Senátor ODS Jaroslav Kubera výsledek dvouhodinového „grilování“ Koudelky zejména od jeho stranických kolegů očekával. Podle něj byl dán předem. Ani podle Dienstbiera bývalý poslanec mnoho nových informací výboru nesdělil.

Šéf ústavně-právního výboru Miroslav Antl ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Docent ústavního práva Koudelka byl do roku 2006 místopředsedou sněmovního ústavně-právního výboru. Nyní je náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Prezident Václav Klaus ho nominoval poté, co v únoru neprosadil v Senátu kandidaturu předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka. Koudelka by mohl nahradit v týmu ústavních soudců Elišku Wagnerovou, které v březnu skončil mandát.

Vydáno pod