Zájemců o pěstounství je v ČR překvapivě hodně

Praha - Počet zájemců o pěstounství je dostatečný, zjistil bleskový průzkum, který si zadal Nadační fond J&T. Ze zhruba tisícovky dotázaných uvedlo 5 procent respondentů vážný zájem o výchovu dítěte, které nemůže vyrůstat ve své původní rodině. Jednorázový spontánní zájem pak připustilo 32 procent dotázaných. O roli náhradního rodiče by měli větší zájem sezdané páry a věřící, část oslovených by si klidně vzala do péče i dítě s postižením. Předseda Společnosti sociální pediatrie České lékařské společnosti František Schneiberg ale upozornil, že lidé nemají dost informací o náročnosti pěstounství. Podle chystané novely by se měla v budoucnu většina dětí z ústavů přesunout do rodinné péče.

„Nás průzkum velmi mile překvapil a vypovídá především o tom, že česká populace má zájem o pěstounskou péči,“ řekla pro ČT ředitelka Nadačního fondu J&T Marie Oktábcová. Sama si dobře uvědomuje, že náročnými psychologickými testy a přípravným sítem by prošlo mnohem nižší číslo. Z praxe ale ředitelka fondu odhaduje, že zhruba třetina z potenciálních pěstounských rodin by uspěla. Příprava na pěstounství obsahuje vedle kompletace celé řady dokladů a dokumentů a psychologických testů také vzdělávání.

Ředitelka Nadačního fondu J&T Marie Oktábcová:

„Ideální pěstoun je psychicky vyzrálá osobnost s pozitivním přístupem k dětem, je trpělivá, vyrovnaná a empatická.“

Podle výsledků průzkumu by celkem pěti procentům dotázaných uvažujících o pěstounství nevadilo starat se o dítě s mentálním handicapem, šest procent respondentů je ochotno přijmout dítě s fyzickým handicapem. Přijetí dítěte z národnostní menšiny si dovede představit až deset procent dotázaných.

Největší zájem o pěstounství projevili lidé v Jihomoravském kraji a také na severní Moravě. Dítě do pěstounské péče by si také častěji vzali manželé než nesezdané páry. „Věřící lidé častěji přemýšlí o pěstounství a mají i častěji zájem se stát krátkodobým pěstounem na přechodnou dobu,“ vyplývá z výsledků průzkumu. Ekonomická situace rodiny prý nemá na zájem o pěstounství vliv.

Ústavy pro děti čeká transformace

Ruku v ruce s chystanou novelou nadchází otázka, co s ústavní péčí. „Ústavy by se neměly rušit, měly by se transformovat zejména na pobytová zařízení pro rodiče s dětmi… také by tu měly být poskytovány odborné služby, a to jak biologickým, tak pěstounským rodinám,“ řekla České televizi předsedkyně sněmovní stálé komise pro rodinu a rovné přežitosti Helena Langšádlová (TOP 09). Podle jejího odhadu je transformace ústavů otázkou několika let, aby ale proběhla úspěšně, je nutné vybudovat síť kvalitních pěstounů. „Výzkum, který byl dnes prezentován, nám dává naději,“ dodala s optimismem.