Dnešek patří dětem, které žijí ve svém vlastním světě

Praha - Dnešek patří dětem, které žijí ve svém vlastním světě. Okolí považuje jejich chování za divné a nenormální, v tom se ale mýlí. Děti s diagnózou autismus mají jen zažité zvyky, vlastní představivost a o blízkost druhých příliš nestojí. Autismus patří mezi jednu z nejzávažnějších poruch mentálního vývoje, která se projevuje celoživotně. V Česku se ročně narodí asi 200 autistických dětí, jejich počet přitom v posledních letech stále roste. Trvale je 2. duben Světovým dnem autismu od 18. prosince 2007, kdy Valná hromada OSN přijala prohlášení, předložené státem Katar. Toto usnesení se vztahuje k jednomu ze tří dnů oficiálně vyčleněných pro specifické poruchy - tzv. Dny OSN.

OSN vyhlásila před pěti lety právě druhý duben Světovým dnem autismu. Po celém světě je tato genetická porucha diagnostikována u asi 60 milionů lidí. V Česku je přitom registrováno více než devadesát tisíc postižených. „Je to vývojová porucha, která významně ovlivňuje vývoj dítěte a narušuje ho. Projevuje se ve třech oblastech: sociální komunikace, interakce a představivosti,“ vysvětlil terapeut z organizace APLA Praha Jan Kouřil.

Kateřina Thorová, psycholožka a ředitelka metodologického střediska APLA

Příčina autismu zatím není známa. S velkou pravděpodobností se ale ví, že za autismus jsou zodpovědné geny. Porucha je tedy dědičná. Každý měsíc se najde nová porucha, která má známou příčinu a pojí se s autismem. Prostředí s autismem také trochu souvisí. Jsou zde vlivy i v průběhu těhotenství, věk rodičů a výrazně předčasně narozená miminka mají větší pravděpodobnost vzniku autismu.

Autismus se projevuje už u kojenců a batolat. Třeba tím, že nerozumí tomu, co vidí,
slyší a prožívají. Vypadají, jako by žili ve vlastním světě. Nejsou schopni běžně komunikovat s okolím, a tak se podle něj chovají nezvykle. „Lék na autismus neexistuje, neznáme příčinu a tak neznáme ani lék,“ podotkl Kouřil.

Autistické děti jsou jako „pod poklopem“, nerady mění své zvyky

Některé průzkumy posledních let naznačují, že by k autismu opravdu mohly vést i změny životního prostředí. Od neblahých účinků rtuti, přes známý neurotoxin, který se objevuje ve vzduchu a v jídle, až k rostoucímu věku rodičů dětí. Autismus se projevuje hlavně poruchami sfér mozku, které u lidí vyvolávají emoce. Autisté pak mají problémy s komunikací a začleňováním se do společnosti. Mnozí se neradi dívají jiným lidem do očí, nevyhledávají fyzický kontakt. To jim ale zhoršuje i schopnost rozumět, co si ostatní myslí a cítí.

Podle údajů amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí se diagnóza autismus objevuje stále častěji. Za posledních šest let se počet takto postižených dětí jen v Americe zvedl o čtvrtinu. Dnes připadá na 88 dětí jedno autistické dítě. Výrazně více jsou pak autismem postiženi chlapci než dívky.

Rain Manovo bleskové spočítání párátek přiblížilo autismus veřejnosti

Problematiku autismu lidem přiblížil film „Rain Man“. Americké drama režírované Barry Levinsonem z roku 1988 získalo čtyři oskary. Dustin Hoffman zde ztvárnil autistického muže, bratra Toma Cruise. Málokdo si nevzpomene na brilantní scény, jako třeba počítání párátek, opakování: „Kdo je na první,“ nebo porážení všech hráčů ve vegaském kasinu. Film objasnil lidem chování autistů: nedostatek emočních zážitků, vlastní neměnné zvyky a představivost. Podle psycholožky Thorové představil film veřejnosti takzvaný savantský syndrom, tedy geniální schopnosti některých autistů. „Takových lidí je ale na světě asi jen dvě stě. Polovina autistů totiž trpí mentální retardací, proto péče o ně vypadá jinak, než jak to ukazuje film,“ dodala psycholožka.

Dalším filmem, který se věnuje autismu, je americké drama režisérky Jesiie Nelson „Jmenuji se Sam“ (I Am Sam). Hlavní roli muže, jehož mentální inteligence je na úrovni sedmiletého dítěte, ztvárnil Sean Penn. Byl za ni i nominován na Oscara. Film vypráví o osudu dospělého muže Sama (Sean Penn), který vychovává svoji dceru Lucy. Ta svojí inteligencí brzy svého otce předčí. Ten je zvyklý na své zaběhlé stereotypy, a tak její výchovu občas nezvládá.

Světový den autismu upozorňuje na autismus jako na celosvětový problém. Aktivity konané u příležitosti tohoto dne pomohou zvýšit a rozvinout světovou obeznámenost s autismem a poskytnou informace týkající se důležitosti včasné diagnózy a rané intervence. Součástí osvětových akcí je i upozornění na nadání a dovednosti lidí s autismem. 2. duben je dnem, kdy jsou osoby s autismem vřele vítány a zahrnovány do společenských událostí po celé planetě.

Vydáno pod