Premiérovi by Klasnová kvůli Bártovi jako ministryně nevadila

Praha - Věci veřejné zatím Petru Nečasovi nenavrhly žádného kandidáta na ministra školství. Premiér to řekl v Otázkách Václava Moravce. O nástupci Josefa Dobeše prý koalice teprve bude jednat. Podle vicepremiérky Karolíny Peake je mezi kandidáty i místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová, manželka Víta Bárty. Spojení s politikem, který stojí před soudem kvůli údajnému uplácení spolustraníků, ale premiérovi nevadí.

„Nevidím jeden jediný důvod, proč by kterákoli politička měla být diskvalifikována za to, že její manžel dělá to nebo ono. To bych považoval za nesmírně špatné,“ řekl Nečas. 

Dobeš stál v čele ministerstva školství 21 měsíců, opustit se ho rozhodl, protože nesouhlasil s tím, aby v rozpočtu na vzdělání letos zmrazil dodatečné 2,5 miliardy korun. Tvrdí, že by musel snížit platy učitelům, pro tento rok jim přitom slíbil čtyři miliardy navíc. 

„Resort má 100 miliard korun výdajů. Tady se jedná o dvě procenta. Každý z nás, vy u sebe doma, já u sebe doma, televizní divák u sebe doma dokáže 2 procenta svých výdajů v rámci svých příjmů přesunout v pohodě tam, kde je potřeba, tedy, co dokáže každá česká domácnost, musí bezesporu dokázat i ministr školství,“ poznamenal dnes Nečas k šetření ve školství. To bude ostatně úkol pro nového ministra. „Jsem přesvědčený, že ten problém je řešitelný,“ myslí si Nečas.

Vydáno pod