Střelba v Uherském Brodě: Zabiják si nechal poslední kulku pro sebe

UDÁLOSTI: Rok od uherskobrodské tragédie (zdroj: ČT24)

Přesně rok uplynul od střelby v restauraci v Uherském Brodě. Třiašedesátiletý muž tehdy začal v době oběda střílet na hosty. Osm z nich zabil, nakonec se sám zastřelil. Uherskobrodští si tragédii ve středu připomenou tichou vzpomínkou a večerní mší.

Kalendář ukazoval datum 24. února 2015, bylo úterý. V půl jedné odpoledne vstoupil do restaurace Družba nedaleko uherskobrodského nádraží třiašedesátiletý Zdeněk Kovář. Začal střílet.

Očitý svědek Petr Gabriel si zprvu myslel, že výstřely jsou součástí nějaké oslavy. „Ale pak, se salvou střel a s tím, jak se obracely stoly, jsem si říkal, že to je něco horšího,“ popsal krátce po tragédii. Gabrielovi se podařilo skrýt na toaletě, kde čekal dvě hodiny na záchranu. Dalších osm lidí, kteří v restauraci byli, však uniknout nedokázalo.

První policisté byli na místě zhruba po čtvrt hodině (deset minut od prvního telefonátu na 158), ale dovnitř se nedostali. Útočník začal na hlídku střílet. Zatímco policisté čekali na posily, střelec zatelefonoval do televize Prima. „Oznámil nám, že je v Uherském Brodě a ať za ním přijedeme. Snažili jsme se zjistit proč, co nám chce ukázat. Na to nám po chvilce odpověděl, že mu spousta lidí ubližuje, že je šikanován a úřady to neřeší,“ popsal tehdy Pavel Lebduška z TV Prima.

Do Uherského Brodu přijela zhruba půl hodiny od začátku útoku policejní zásahová jednotka z Dukovan. Zprvu se střelcem vyjednávala, nakonec vpadla dovnitř. Útočník spáchal sebevraždu. Vyšlo najevo, že jeho tvrzení při vyjednávání, že lidé v restauraci jsou živí, bylo lživé.

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie případ po půl roce odložila

Policie případ vyšetřovala půl roku, vyslechla 300 svědků, ale vzhledem k úmrtí pachatele ho v létě odložila. Nikomu jinému než střelci vyšetřovatelé smrt osmi lidí za vinu nekladou. Naopak Petr Gabriel je přesvědčen, že činnost zasahujících policistů k tragédii také přispěla. „Mám informaci, že někteří měli v ohledacím listu úmrtí až během několika desítek minut. Myslím si, že kdyby byl zásah adekvátní, rychlý, určitě by šlo někoho zachránit,“ uvedl.

Již krátce po zásahu se do policie pustil brodský starosta a senátor Patrik Kunčar. Řekl, že ho policisté dostatečně neinformovali o dění. Naopak starostu samotného kritizoval ministr vnitra Milan Chovanec, který uvedl, že Kunčar prozradil v živém vysílání ČT24, že je v restauraci schovaný člověk, a to ještě předtím, než dovnitř vnikla zásahová jednotka.

Černá vlajka na uherskobrodské radnici
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Kromě průběhu policejního zásahu vzbudila pochybnosti také střelcova motivace. Ačkoli v rozhovoru s redaktorem Primy naznačil, že se chce pomstít za ústrky a šikanu úřadů, lidé z Uherského Brodu hovoří i o jiných možnostech. Mohlo podle nich jít o pokus  radikálně vyřešit rodinné spory, který se vymkl z rukou. Vzpomínají také na neobvyklé Kovářovo chování. „Ptal se nás, co o něm víme, co se o něm říká,“ poznamenala obyvatelka Uherského Brodu.

Deník Mladá fronta DNES před časem přinesl informaci o tom, že střelcova manželka byla psychicky nemocná a muž trpěl paranoiou. Prožívali prý spolu něco, čemu experti říkají „šílenství ve dvou“. Těsně před tragédií varovala psychiatrička Kovářovy manželky policii, že muž může být nebezpečný, protože má zřejmě zbraň.

Novela zákona i lépe vyzbrojené hlídky

Přesto, že policie nakonec případ odložila, měl útok širokou odezvu. Vláda jím zdůvodnila přípravu novely zákona o zbraních, kterou chce zkrátit platnost zbrojních průkazů či umožnit policii za určitých okolností zbraň a střelivo zabavit.

Policie samotná zase začala zavádět připravované prvosledové hlídky, kterých je podstatně více než zásahových jednotek a jsou ve všech krajích. Den před smutným uherskobrodským výročím podobu hlídek představila s tím, že od začátku roku již prvosledové hlídky fungují v plném počtu a ve všech regionech.

UDÁLOSTI: Novela zákona o zbraních prošla vládou a jde do sněmovny (zdroj: ČT24)