Majitelé problematických elektráren se přidali k Vitáskové – také se odvolali

Majitelé solárních elektráren Zdeněk-sun a Saša-sun Alexandr a Zdeněk Zemkovi, které soud nepravomocně poslal na sedm a půl roku do vězení kvůli způsobu udělení licencí na elektrárny, se proti rozsudku odvolali. Na místě se proti trestu osm a půl roku odvolala i předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Také někteří z dalších sedmi odsouzených se odvolali na místě.

Odvoláními proti rozsudkům Krajského soudu v Brně se bude zabývat olomoucký vrchní soud. Míří k němu i trojice lidí s nejpřísnějšími tresty, které padly v případu udělení licencí solárním elektrárnám synů podnikatele Zdeňka Zemka staršího. Po předsedkyni ERÚ Aleně Vitáskové podali odvolání také vlastníci elektráren.

Podle otce nepravomocně odsouzených bratrů Alexandra a Zdeňka Zemkových byla v procesu vyvrácena všechna tvrzení a důkazy obžaloby. „Jádro celé kauzy již od počátku spočívá v naprosté neznalosti technické problematiky týkající se fotovoltaických elektráren ze strany orgánů činných v trestním řízení, které podanou obžalobu postavily na technicky i právně irelevantních skutečnostech,“ uvedl.

V případu jde především o datum, kdy elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun postavené na Chomutovsku získaly licenci. Stalo se tak na sklonku roku 2010, a podle tehdy platných pravidel tak mají výkupní cenu energie 12 150 korun za megawatthodinu (MWh), kdyby přitom licenci získaly o den později, už by byla cena 5,5 tisíce korun za MWh. Podle soudu elektrárny získaly licenci na provoz předčasně, když ještě nebyly dokončené. 

Zdeněk Zemek st. ale tvrdí, že v době, kdy elektrárny licence získaly, byly již plně dokončené a provozuschopné. Naopak podle něj mohly získat licence i dříve. „Na ERÚ panoval v roce 2010 chaos a zmatek v důsledku přetíženosti úřadu doprovázené nesystematickým a nekompetentním vedením,“ uvedl Zemek. Podle něj licenční odbor úřadu nebyl schopen řešit žádosti o vydání licencí, tedy povolenek pro zahájení provozu elektráren, v zákonem stanovených termínech a v zákonných mezích.

Z deseti obžalovaných potrestal soud osm

Před soudem v případu problematických licencí pro solární elektrárny stanulo deset lidí. Nejvyšší trest dostala předsedkyně ERÚ Alena Vitásková za to, že zastavila obnovu správního řízení, v němž mohly být Zemkovým licence odebrány. Kromě ní a bratrů Zemkových, kteří dostali sedm a půl roku a k tomu každý sedmimilionovou pokutu, udělil krajský soud tresty také šesti dalším lidem.

Stejně dlouhé vězení jako Vitáskové hrozí i bývalé vedoucí odboru licencí ERÚ Michaele Schneiderové. Čtveřice provozních techniků, kteří připravili revizní zprávy o elektrárnách, díky kterým licence získaly – podle soudu ovšem byly zprávy falešné – dostala tresty pět a půl roku až šest let a navíc pokuty. U jedné úřednice soud upustil od potrestání a někdejšího šéfa odboru licencí ERÚ Luďka Pražáka vyloučil k samostatnému projednání.