Sobotka varoval: Pokud odejde Británie z EU, ožijí separatisté i v Česku

Pokud Velká Británie vystoupí z Evropské unie, čeká premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podobné debaty i v Česku. Před odchodem z Unie ale varoval. Česká republika by se podle něj vrátila do sféry vlivu Ruska. Premiér reagoval i na migrační krizi. Jestli se v Řecku nepodaří zastavit příliv běženců, musí ho podle něj Evropa zastavit na západním Balkáně. Migrační trasy by podle Sobotky mohly být uzavřeny už po summitu v Bruselu začátkem března.

„Debaty o vystoupení z EU se dají čekat i u nás za pár let, pokud Unii opustí Británie,“ myslí si premiér. Důsledky podle něj mohou být skutečně obrovské. Vystoupení z EU by znamenalo „hospodářský a bezpečnostní úbytek“. Česko by se podle Sobotky také vrátilo do sféry vlivu Ruska. „Byla by to absolutní negace vývoje po roce 1989,“ upozornil.

Sobotka už také dříve varoval před vlnou nacionalismu a separatismu, která by se v případě odchodu Británie mohla začít šířit kontinentem. V Česku by se podle něj mohly chopit tématu různé extremistické skupiny. 

Britové budou o setrvání v osmadvacítce rozhodovat v červnovém referendu. Tábory příznivců i odpůrců jsou zatím podle průzkumů poměrně vyrovnané. Za setrvání Británie v Unii bojuje premiér David Cameron, proti jsou ale i někteří členové jeho kabinetu.

Migranti na řecko-makedonské hranici
Zdroj: ČTK/AP/Giannis Papanikos

Premiér mluvil také o migrační krizi. Pokud se nepodaří zastavit proud v Řecku, musí ho podle něj Evropa zastavit na západním Balkáně. „Budeme mít poměrně malé období na to, abychom vyhodnotili, jak se vyvíjí migrační proud. Na druhou stranu, pokud ta čísla nebudou vypadat dobře a budou mít tendenci se zhoršovat, tak je nejvyšší čas, abychom se dohodli na dalších krocích a opatřeních,“ řekl.

Do Řecka už letos dorazilo 102 tisíc migrantů

Takovým opatřením by podle Sobotky mělo být uzavření migrační trasy na Balkáně a poskytnutí pomoci Aténám, „aby v tom Řecko nezůstalo samo“. Do Řecka letos dorazilo už 102 tisíc migrantů.

V Unii proto panuje obava, že by v případě uzavření hranic s Makedonií a Bulharskem nemusela země nápor uprchlíků zvládnout. V Řecku by totiž po uzavření hranic mohly uvíznout tisíce uprchlíků. Už nyní je na severu u hranic s Makedonií několik tisíc běženců, které Skopje odmítá vpustit do země.

Pokud nedojde k podstatnému snížení migrantů, musíme postupovat obdobně, jako začalo postupovat Rakousko, to znamená omezit počty přijímaných uprchlíků. Můžeme přijmout jen tolik lidí, kolik jsme schopni integrovat v rámci Evropy.
Bohuslav Sobotka
premiér

Klíčové pro rozhodnutí, zda hranice na Balkáně uzavřít, bude podle Sobotky to, jestli se Turecku a Řecku podaří podstatně snížit počty přicházejících běženců. Rozhodně to podle něj nemohou být tisíce lidí denně jako loni na jaře a v létě.

„Pokud k podstatnému snížení nedojde, musíme postupovat obdobně, jako začalo postupovat Rakousko, to znamená omezit počty přijímaných uprchlíků, protože každá rozumná migrační politika musí mít pravidla, musí mít limity. Můžeme přijmout jen tolik lidí, kolik jsme schopni integrovat v rámci Evropy,“ řekl premiér.