Násilí vůči učitelům loni řešilo téměř pět procent středních škol

Žáci základních a středních škol mohli v loňském školním roce fyzicky napadnout až 160 učitelů. Uvádí to Mladá fronta DNES s odkazem na statistiku útoků, ke kterým podle České školní inspekce došlo na českých vzdělávacích ústavech. S fyzickým násilím na učiteli se setkalo 2,4 procenta základních a 4,7 procenta středních škol.

„V celkových číslech to znamená zhruba stovku učitelů základních škol a přibližně šedesát středoškolských pedagogů, kteří byli jen v loňském školním roce napadeni svým žákem či studentem,“ uvádí Maldá fronta DNES. Podle údajů České televize během loňských inspektorských kontrol hlásilo fyzickou agresi žáka třináct středních škol.

Slovní útoky proti kantorovi jsou potom ještě častější; zkušenost s nimi v loňském roce mělo víc než 26 procent kontrolovaných základních a 36 procent kontrolovaných středních škol. „Problémy jsou větší, než byly v minulosti, žáci jsou méně disciplinovaní a méně vychovávaní, mají mnohem menší respekt k autoritám a hodnotám,“ prohlásil v minulém týdnu Ondřej Andrys z vedení České školní inspekce.

Před deseti lety o útoku mluvila dvě procenta středoškolských pedagogů

O šikaně pedagogů se začalo více mluvit v souvislosti s případem střední průmyslové školy v pražských Malešicích. Trojice studentů druhého ročníku tam několik týdnů šikanovala pětapadesátiletou angličtinářku, která později zemřela. Vedení školy vyloučilo, že by smrt souvisela se šikanou, žena měla delší dobu zdravotní problémy.

Valachová: Kdybych mohla, ředitele odvolám

Mladíci dostali trojku z chování a byli podmíněně vyloučeni. Poté, co záběry šikany unikly na veřejnost, je ve hře i jejich úplné vyloučení. Do školy se chystá i ministryně školství Kateřina Valachová. Ta v Interview ČT 24 řekla, že kdyby mohla rozhodnout o osudu vedení školy sama, ředitele by odvolala.

Valachová: Kdybych mohla, ředitele školy bych odvolala (zdroj: ČT24)

„Hovořila jsem shodou okolností se stovkami učitelů ohledně jiných témat. Nikdo z nich nevěří, že o tom vedení školy nevědělo… Jako člověk a právník už další informace nepotřebuji, jako ministryně potřebuji závěry České školní inspekce,“ uvedla. Ředitele ale může odvolat pouze magistrát, který je zřizovatelem školy. I ten ovšem musí jednat na základě konkrétních zjištění.

Výzkumů věnovaných agresi a šikaně ze strany žáků je podle Mladé fronty v Česku nedostatek. Cituje z deset let starého šetření Učitel jako oběť násilí (školní rok 2006/07). To shrnulo zkušenosti 366 pedagogů středních škol: fyzické napadení studentem tehdy potvrdilo 2,2 procenta z nich, dalších 4,1 procenta hovořilo o tom, že je obtěžoval nebo ohrožoval bývalý student. O strachu z agresivních žáků tak hovořilo 16,8 procenta učitelů.

Šikana je jednostranným selháním jinak zcela přirozeného boje o moc mezi studenty a učiteli. Standardně by v něm mělo dojít k smírné nadvládě stran učitele a sebevědomí je naprosto nezbytné pro to, aby kantor upevnil tři základní domény: autoritu, popularitu a respekt. Ve chvíli, kdy prohraje tyto tři devizy, může se vyspělým agresorům dařit získat moc a dělat s ní prakticky cokoliv.
Andrej Drbohlav
psychopatolog
Události: Násilí ve školách (zdroj: ČT24)