Soud poslal šéfku ERÚ za podíl na podvodném udělení licencí na 8,5 roku do vězení

Události: Nepravomocný trest pro Alenu Vitáskovou (zdroj: ČT24)

Za podíl na podvodu s udělováním licencí solárním elektrárnám poslal brněnský krajský soud šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou do vězení na 8,5 roku. Ignorovala prý důkazy ve spisu svědčící proti elektrárnám. Vitásková svou vinu od začátku odmítá, proti rozhodnutí se odvolá. Soudce vynesl rozsudek ve stejné kauze nad dalšími osmi lidmi, rozhodnutí je nepravomocné. Případem se nyní bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

„Proti dnešnímu rozhodnutí Krajského soudu v Brně podám odvolání, cítím se naprosto nevinna, mimo jiné proto, že celý případ se stal osm měsíců předtím, než jsem na Energetický regulační úřad nastoupila. Jak jsem již mnohokrát sdělila, využiji všechny prostředky, abych se očistila. V žádném případě nehodlám rezignovat, budu dál bojovat,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.  

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka uvedl, že celá věc je stále u správních soudů. Jak to bylo s licencí a s celým správním postupem, měly podle něj nejdříve rozhodnout správní soudy. „Kdyby správní soud konstatoval, že úřad pochybil, tak by se tam ta vina mohla hledat,“ uvedl mluvčí. 

Paní předsedkyně by měla odsedět osm a půl roku za to, že si nepřečetla nějaký e-mail. Mně to přijde úplně absurdní a každý, kdo ji alespoň trochu zná a viděl, co všechno za posledních pět let ve funkci udělala, si musí myslet, že je to úplný blázinec.
Jiří Chvojka
mluvčí ERÚ

Podle soudu spolu s dalšími obžalovanými pomohla dvěma elektrárnám získat neoprávněně licence na provoz. Ty jim úřad udělil v roce 2010, kdy jejich majitelé získali na poslední chvíli výhodnější výkupní cenu za elektrickou energii ze solárů dodanou do veřejné sítě. Vitásková se pak podle soudu podílela na tom, aby mohly zůstat v provozu.

Solární kauza šéfky ERÚ (zdroj: ČT24)

Státní zástupce ji viní ze zastavení přezkumného řízení a zastavení možnosti ERÚ pochybně udělené licence odejmout. Dokládal to e-mailovou komunikací s její podřízenou Michaelou Schneiderovou, ředitelkou odboru licencí. „Asi devět dní předtím, než podala rozhodnutí, kterým zastavila řízení, poslala koncept Vitáskové ke schválení na soukromou mailovou adresu,“ vysvětlil státní zástupce Radek Mezlík. Opíral se také o pochybné revizní zprávy o stavu elektráren. „Jsem s výší trestů spokojen, ale důležitější je pro mě výrok o vině,“ okomentoval rozhodnutí soudu Mezlík. 

Žaloba se týká dvou solárních elektráren na Chomutovsku, které patří synům podnikatele a miliardáře Zdeňka Zemka Saša-sun a Zdeněk-sun. Licenci na jejich provoz získali podle soudu předčasně, ve chvíli, kdy elektrárny ještě nebyly dokončené. Bratry Zemkovy poslal soud za mříže na 7,5 roku. „Jsem nevinný, nesouhlasím s žádným trestem,“ reagoval po rozsudku jeden z bratrů Zdeněk Zemek mladší.

Dalším sedmi obžalovaným uložil soud tresty odnětí svobody v délce 5,5 až deset let a také milionové pokuty. Většina z nich se odvolala na místě, zbytek si nechal lhůtu na rozmyšlenou. Případ se proto posouvá k olomouckému vrchnímu soudu. Původně bylo v kauze deset obžalovaných. Jedna z nich byla zproštěna obžaloby, další je projednáván samostatně kvůli zdravotním důvodům.

Šéfka ERÚ k soudu nedorazila. Od začátku procesu trvala na své nevině. Podle ní je celá záležitost vykonstruovaná s cílem ji poškodit a připravit ji o místo předsedkyně úřadu. „Neudělala jsem jedinou věc, která by mohla být jen v náznaku v rozporu se zákonem,“ řekla po své závěrečné řeči loni v prosinci. Upozornila také, že v době, kdy vydávání licencí proběhlo, ještě nebyla v úřadě.

Rozsudek je zatím nepravomocný. Pokud ale bude Vitásková odsouzena pravomocně, skončí v čele Energetického regulačního úřadu. Podle energetického zákona totiž pravomocným odsouzením za úmyslný trestný čin přestane splňovat podmínky, které tento zákon stanoví pro předsedu ERÚ. 

Kvůli přivření očí až dvoumiliardová škoda

Její obžalobu navrhla v srpnu 2014 protikorupční policie. Podle obžaloby kvůli pochybnému udělení licencí může státu vzniknout škoda okolo dvou miliard korun – to je celková výše dotace, kterou mohou dané elektrárny pobírat po dobu dvaceti let. Dosud podle policie vznikla státu škoda 300 milionů korun.

Elektrárny získaly licenci na sklonku roku 2010, a podle tehdy platných pravidel tak mají výkupní cenu energie 12 150 korun za megawatthodinu (MWh), kdyby přitom licenci získaly o den později, už by byla cena 5,5 tisíce korun za MWh. Podněty na pochybné udělování licencí podal sám na sebe Energetický regulační úřad. Nejvyšší státní zástupce už podal na soud proti ERÚ 22 žalob.

Obě elektrárny mají stále licence z 31. prosince 2010. Pokud by byla pravda, že paní Vitásková bojuje proti solárním baronům, tak se ptám, jak je možné, že šest let po obdržení licencí, které soud pravomocně označil za podvodné, jsou tyto stále v platnosti.
David Havlík
reportér ČT

Šéfka ERÚ čelí dalšímu obvinění

Vitásková je obviněná ještě v další kauze. Ta se týká jmenování Renaty Vesecké místopředsedkyní úřadu. Chvíli po jejím jmenování ERÚ uvedl, že splňuje všechny podmínky, které má podle energetického zákona. V něm stojí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou a předtím nejvyšší státní zástupkyní.

Podle policistů se tak Vitásková jmenováním dopustila zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policie vyčíslila škodu na víc než milion korun. Vesecká už v místopředsednické funkci není.  Podle Vitáskové je obžaloba neoprávněná a nedůvodná a obrátila se i na Ústavní soud. Ten nyní její stížnost zamítl.