Janoušek zůstává ve vězení, i potřetí soud odmítl přerušení trestu

Roman Janoušek z vězení nevyjde. Soud zamítl jeho žádost o přerušení výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Podle mluvčí brněnského krajského soudu Simony Tesařové vyplývá z předložené zdravotní dokumentace, že vězeňští lékaři dokážou Janouškovi poskytnout potřebnou péči.

Potřetí žádal Roman Janoušek o přerušení výkonu trestu a potřetí neuspěl. Na zdravotní potíže si lobbista, který musel do vězení, protože najel autem na ženu a vážně ji zranil, stěžuje od doby svého pravomocného odsouzení. Naposledy žádal o přerušení trestu loni v listopadu. Novou žádost obdržel soud podle mluvčí Tesařové 1. února, zabýval se jí tedy tři týdny.

Soud by o přerušení výkonu trestu mohl rozhodnout, pokud by lékaři z vězeňské nemocnice v Brně-Bohunicích, kde Janoušek je, považovali jeho stav za tak vážný, že by mu nedokázali poskytnout náležitou zdravotní péči. To však podle Simony Tesařové z předložené dokumentace nevyplynulo.

Roman Janoušek podstoupil v roce 2013 operaci hematomu v hlavě a podle dřívějšího vyjádření jeho advokáta Víta Širokého bude nutná další operace. Janouškovu operaci doporučuje zejména Vladimír Dryml, šéf vrchlabské nemocnice, kde byl podnikatel hospitalizovaný před nástupem do vězení. „Jeho obtíže jsou velmi výrazné a je třeba se jimi zabývat,“ upozornil Dryml už dříve.

Čtyři a půl roku v brněnském vězení

Roman Janoušek podle pravomocného verdiktu porazil 23. března 2012 v pražské Michli řidičku. Předtím naboural do jejího auta a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici.

Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili 2,2 promile alkoholu, se hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.