Poruchy dýchání ve spánku jsou nebezpečné, ale na vyšetření se půl roku čeká

Poruchy dýchání ve spánku jsou nebezpečné (zdroj: ČT24)

Až půl roku se čeká na vyšetření ve spánkové laboratoři. Jenom poruchami dýchání během nocí trpí podle lékařů desetina populace, někteří lidé mívají dokonce opakované zástavy dechu. Potenciálně pak mohou být nebezpeční i pro okolí, třeba kvůli riziku usnutí za volantem.

Zdánlivě prospali celou noc. Ráno ale mají pocit, jako by se jen neustále převalovali. Pokud se to opakuje delší dobu, měli by lidé vyhledat lékaře - mohou totiž trpět některou z poruch spánku.

Nejčastější spánková apnoe se projevuje hlavně chrápáním. „Naštěstí netrpím tím, jako někteří, že se sami svým chrápáním budí, to já nemám, ale samozřejmě okolí mně to naznačilo, nejdřív taktně, ale pak už docela netaktně, takže jsem si toho vědom,“ říká Petr Lánský. O tom, že má spánkovou apnoe, ale dlouho nevěděl. „Jak už to tak bývá, moje žena, která mě sleduje i při spaní, mně říkala, že vlastně přestávám v noci dýchat, a to na relativně dlouhou dobu. A tak jsem si to spojil, že by to mohlo být ono,“ dodává.

Nemocní ale mohou mít i méně rozpoznatelné příznaky. „Vyhledají lékaře například kvůli poruše koncentrace přes den, depresivním náladám nebo usínání ve dne,“ konstatuje praktická lékařka Karin Taussig.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud má praktický lékař podezření na spánkovou apnoe, měl by poslat pacienta co nejdřív do spánkové laboratoře - jenže to může být problém. Čekací lhůty jsou podle společnosti pro výzkum spánku v řadě případů delší než pět měsíců. „Momentálně v republice máme poměrně dost vyškolených odborníků, problémem většinou bývají smlouvy s pojišťovnami,“ vysvětluje předsedkyně České společnosti pro výzkum spánku a spánkovou medicínu Jana Vyskočilová.

A to i přesto, že právě tohle vyšetření může do budoucna pojišťovnám ušetřit peníze. A lidem závažnější následky. Neléčený pacient, řidič, může třeba častěji než jiní způsobit nehodu, kvůli mikrospánku. A hrozí mu i další obtíže. „Výskyt například infarktu myokardu nebo mrtvice u pacientů s neléčeným syndromem spánkové apnoe je 3x vyšší než u zdravé populace,“ dodává Vyskočilová.

Pacienty může lehké formy syndromu zbavit operace. Dalším nezbývá, než přes noc používat masku, která zajišťuje přetlak v dýchacích cestách.

Vydáno pod