Podle VV jednala Kočí spolu s ODS a TOP 09 o stranickém puči

Praha – Věci veřejné zveřejnily na tiskové konferenci celou verzi nahrávky, kterou u soudu předložila bývalá poslankyně Kristýna Kočí a ze které se úryvky objevily v médiích. Podle VV jednala Kočí s ODS a TOP 09 o vyvolání puče v nejmenší vládní straně, situaci proto bude řešit mimořádné grémium strany. Na nahrávce je slyšet rozhovor Kočí s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským. Kočí na nahrávce zmiňuje jména premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), ten ovšem hned jednání s Kočí popřel. Premiér pak označil slova Kočí za plky, Věci veřejné by podle něj neměly zatahovat koaliční partnery do svých problémů.

„Z nahrávky pořízené Kristýnou Kočí, kterou ona sama předložila soudu jako důkaz, jasně vyplývá, že se poslanecký klub VV na jaře loňského roku stal obětí puče a předmětem dražby našich koaličních partnerů,“ uvedl na brífinku John. „Tato nahrávka způsobila mezi členy výkonné rady VV značnou krizi důvěry. Situaci považujeme za velice vážnou, a proto svoláme grémium strany, které rozhodne o našem dalším postupu,“ sdělil John.

„…ta Nečasova varianta je varianta… jako… relativně rychlá,“ říká Kočí na záznamu. „Kalousek mi poslal částku nebo velkou, velkou, velmi velkou nabídku. Jako opravdu hodně velkorysou,“ zaznívá na další části nahrávky. „Něco takového ze strany TOP 09 absolutně vylučuji a zvedá se mi vůbec žaludek nad tím, že to musím říkat explicitně,“ reagoval 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Sama Kočí se ke zveřejnění nahrávky nechtěla vyjadřovat, na rozdíl od Víta Bárty prý respektuje žádost soudu v tomto směru.

Věci veřejné rozděluje hlavně druhá osoba na nahrávce - současný ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který údajný plán puče schvaluje. Také Jankovský reagoval na nahrávku tiskovým prohlášením, v němž vysvětluje, že na začátku roku nebyla jeho pozice v klubu VV ideální, spekulovalo se prý o jeho výměně na ministerstvu, následně ho Kočí informovala o možnosti vzniku frakce v rámci klubu VV, aby se omezil vliv Víta Bárty.

„V inkriminovaný den, ze kterého pochází nahrávka, jsem byl v průběhu krátké společné cesty autem postaven před velké množství informací. Proto jsem doporučil týdenní odklad. Během něj jsem informace vyhodnotil jako nepodložené a možnost vzniku frakce jsem považoval za nesprávnou. O tom jsem také Kristýnu Kočí informoval. Tím pro mne tato záležitost skončila. Až 4. 4. 2011 jsem informoval ve večerních hodinách Víta Bártu o skutečnostech, které jsem popsal během soudního přelíčení,“ uvedl Jankovský. Později se prý ale situace na klubu uklidnila.

Pokud by se ovšem prokázalo, že ministr schvaloval puč, pak by ho mělo vedení strany vyloučit, domnívá předseda sociálního výboru sněmovny Martin Vacek (VV). Už příští týden se má sejít širší vedení Věcí veřejných včetně krajských lídrů a Věci veřejné se chtějí sejít i s koaličními partnery.

Údajný pokus o stranický puč uvnitř VV se odehrál zhruba před rokem. Jeho okolnosti jsou teď předmětem soudu s předsedou poslaneckého klubu strany Vítem Bártou a jeho bývalými stranickými kolegy Kočí a Jaroslavem Škárkou. Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč.

Vydáno pod