Vondra: Odchod Británie by znamenal konec Evropské unie

Vondra: Cameron musí předvést boj na život a na smrt (zdroj: ČT24)

Pokud Velká Británie odejde z Evropské unie, bude to pro EU její konec. V Interview ČT24 to řekl bývalý ministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra (ODS). Budoucnost Británie se může rozhodnout v Bruselu, kde začal klíčový summit EU. Pro britského premiéra Davida Camerona jde o přípravu na referendum o setrvání Británie v Unii.

Británii čeká referendum o setrvání v EU a Cameron se nyní s evropskými státy snaží vyjednat podmínky reformy týkající se čtyř základních okruhů – konkurenceschopnosti, suverenity, rovného postavení členských států a volného pohybu osob.

Kompromis přijatelný pro všechny se dosud najít nepodařilo. Cameron navíc před summitem řekl, že chce bojovat za Británii a nepřijme žádnou dohodu, která nebude pro Londýn dost dobrá. „Bude muset předvést, že skutečně bojuje na život a na smrt,“ domnívá se Vondra.

Předseda Evropské rady Donald Tusk ve středu varoval, že dohoda o setrvání Británie v Unii není vůbec jistá. „Odchod Británie by v konečném důsledku znamenal konec Evropské unie… Británie by v Evropské unii strašně chyběla,“ obává se Vondra. Summit ale podle něj možná k závěru stejně nedojde. „David Cameron řekl, že lepší než rychlá dohoda, je dohoda pořádná,“ poznamenal bývalý minsitr. 

Vondra: Odchod Skotska by znamenal konec Británie jako klíčové mocnosti

Podle posledních průzkumů je stále většina Britů pro setrvání v EU. V případě odchodu by se totiž do problémů mohla dostat i Británie samotná, protože  Skotsko chce v Unii zůstat. „Skotové by na to možná zareagovali a znovu by se chtěli emancipovat,“ poznamenal Vondra.

Odchod Skotska by podle něj navíc znamenal zánik Británie jako klíčové mocnosti mezi Amerikou a Evropou. „Možná by to byl konec Británie jako nukleární mocnosti, hřebík do rakve Severoatlantické aliance. Pak by se začali hádat Němci a Francouzi… Anglie by to ale přežila. Možná by se stala dalším Švýcarskem,“ dodal.

Ekonom Brychta: V případě Brexitu neočekávám potíže

Ekonomický analytik Jaroslav Brychta v Devadesátce ČT24 uvedl, že z ekonomického pohledu se nedají důsledky případného odchodu Velké Británie z EU nijak odhadnout. Sám je přesvědčen, že obě strany by se dokázaly velmi dobře dohodnout. „Řízený odchod Británie z Evropy lze provést poměrně bez problémů, pokud obě strany budou rozumné. (…) Ze začátku by mohl být dopad na britské domácnosti lehce negativní, ale nikde není napsáno, že v dlouhodobém horizontu to nemůže britské ekonomice pomoci,“ soudí Brychta.

Pak by paradoxně situace prospěla i evropské ekonomice, protože země eurozóny jsou velkým obchodním partnerem. „Takže je to takové vaření z ničeho, v konečném důsledku záleží na tom, jak se strany dohodnou. Osobně neočekávám velké komplikace v případě, že Británie rozhodne o svém odchodu,“ shrnul analytik.