Důmyslný podvod na pokeru: Cizinci využívali skrytou kameru i odposlechy

Ostravští policisté dopadli mezinárodní gang, který měl s pomocí kamer a odposlechů podvádět v herně při pokeru. Čtveřice mužů takto vyhrála víc než 110 tisíc korun. Odhalil je manažer podniku, kterému se chování dvou mužů zdálo podezřelé. Přivolal proto ochranku a ta pak i policii. Kriminalisté předpokládají, že čtveřice takto podváděla i na jiných místech.

Policie obvinila čtveřici mužů ve věku od 30 do 54 let z podvodu, všichni jsou cizinci. Obvinění skončili ve vazbě, kriminalisté je vyšetřují jako organizovanou skupinu. Ve vězení můžou strávit v případě odsouzení až osm let. Dva začali vypovídat a ke všemu se přiznali. Zbylí dva ale s policisty nespolupracují.

Celá skupina se podle policistů na podvod dobře připravila. Vybrali si hotel, jehož pokoje sousedí s vytipovanou hernou. Z ní tak mohli přijímat obraz z kamery a vysílat spolupachatelům pokyny. Dva muži, pravděpodobně organizátoři, kteří už v několika podnicích v Česku mají zakázáno hrát, zůstali v pokoji a sledovali monitory počítačů, na které se přenášel obraz z herny.

Kamera byla ukrytá v knoflíku od košile

Jejich dva komplicové se v herně zaevidovali pod falešnými pasy. Vybrali si karibský poker, kdy několik hráčů hraje proti krupiérovi. Jeden byl vybaven kamerou ukrytou v knoflíku košile. Pod ní měl i zdroj energie. V uchu měl, stejně jako druhý hráč, odposlech pro příjem informací z pokoje. „Kamera umístěná v oblasti břicha z podhledu zachytila karty, které krupiérka rozdávala dalším hráčům i sobě. To viděli muži v hotelovém pokoji a informace pak předali do sluchátek hráčům ke stolu. Ti pak informacím přizpůsobili svou hru,“ vysvětluje kriminalista Jiří Tobiáš.

Dodal, že v herně strávili dvě hodiny a takto vyhráli 111 tisíc korun. Jejich chování se ale zdálo podezřelé manažerovi podniku. „Muž s kamerou neustále zdržoval hru, na židli se kroutil, aby kamera karty zabírala v dobrém úhlu. I druhý hráč se choval nestandardně,“ doplnil policista. Manažer proto přivolal ochranku podniku a ta kontaktovala policisty.

Policie na místě zadržela muže s kamerou. Komplic mezi tím odešel do pokoje, kde se zbavil zařízení v uchu, které vyhodil do koše. Policisté ho pak zadrželi v hotelu. Dva muži, kteří sledovali monitory, pokoj rychle opustili a dokonce odjeli z Česka. Jenomže se vrátili následující den pro osobní věci. Při tom je policie zatkla.

S podobnými případy se kriminalisté nesetkávají často – šlo o velice technicky náročný systém: „Nic podobného jsem za 20 let své kariéry nevyšetřoval. Před několika lety jsme řešili jiný případ, tam ale byla do podvodu zapojena krupiérka,“ dodal Tobiáš.